Vijesti

Nova investicija jednog od najbogatijih Bosanaca: Gradi hidroelektranu u BiH

Iako je duboko zagazio u devetu deceniju života, Enver Moralić, multimilioner i vlasnik više kompanija među kojima je i vinarija “Kutjevo” nastavlja da širi svoj biznis.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Njemu je u posljednje vrijeme u fokusu Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska u kojoj je nakon kupovine imovine bijeljinskog “Novog Žitoprometa” krenuo da investira u električnu energiju.

Prema saznanjima portala Capital, on ulazi u partnerstvo sa Branom Jankovićem vlasnikom hotela Bosna, na projektu izgradnje male hidrocentrale “Kotor Varoš” u istoimenoj lokalnoj zajednici nedaleko od Banjaluke.

Naime, Janković je suvlasnik preduzeća “Energo company” koje gradi elektranu.

Moralić će preuzeti 50 odsto preduzeća i to preko firme “M-Energetika” koju je ovih dana osnovao u Kneževu, u naselju Borak, gdje porodica Moralić ima kuću i imanje.

“Kompanija je osnovana kako bi se kupili udjeli preduzeća koje gradi centralu, a zatim finansirao njen završetak i puštanje u rad”, kaže advokat Aleksandar Sajić koji zastupa Moralića u nekim poslovima u Republici Srpskoj.

Inače, kako se saznaje, do saradnje između Jankovića i Moralića je došlo zahvaljujući Zoranu Ćopiću koji je Jankovićev zet, a Moralićev dobar prijatelj.

Capital podsjeća da je Ćopić 2009. godine postao suvlasnik “Šećerane” iz Bijeljine koju je koristio za pranje novca narko bosa Darka Šarića, zbog čega je osuđen na višegodišnju robiju.

U toj Šećerani i Moralić ima potraživanja od 15 miliona marka, koje je kako tvrdi uložio, ali koja mu u stečajnom postupku nisu priznata.

Upravo se u Bijeljini krajem prošle godine Moralić pojavio i preko svog “Kutjeva” kupio imovinu “Novog žitoprometa” za 6,8 miliona maraka.

Plan je, makar kako je ranije najavljivano, da “Kutjevo”nastavi djelatnost ovog nekadašnjeg privrednog giganta, odnosno da se bavi otkupom, proizvodnjom i preradom žita.

Ko je Enver Moralić
Enver Moralić je rođen upravo u Kotor Varošu, srednju školu je završio u Banjaluci, a početkom šezdesetih na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu diplomirao agronomiju.

Osamdesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj je osnovao kompaniju “Kemokomplex”, koja je se bavila trgovini naftom i petrohemijskim proizvodima i gdje je zaradio prve milione.

Sredinom devedesetih kupuje poljoprivredno dobro “Božjakovinu”, a deceniju poslije postaje vlasnik “Kutjeva”, vinarije čija se proizvodnja mjeri u milionima litara.

Podsjetimo, Enver Moralić smatra se jednim od najbogatijih Bosanaca, prenosi biznisinfo.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -