Vijesti

Novalić iznio podatke: Ovo je stanje zatečeno prije sedam godina i danas

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Premijer FBiH Fadil Novalić danas je urednicima medija u BiH prezentirao pokazatelje i brojke koje oslikavaju rad aktuelne Vlade FBiH.

Upoređeni su rezultati prethodne i aktuelne Vlade FBiH kroz prezentaciju četiri godine prethodne, potom četiri godine aktuelne i još tri godine aktuelne Vlede FBiH.

Bruto domaći prozivod

Za vrijeme prethodne Vlada FBIH predvđene SDP-om BDP je porastao za 1,37 milijardi KM. U vrijeme prvog mandata Novalićeve vlade BDP je porastao za 4, 15 milijardi KM, dok je u zadnje tri godine zabilježen dodatni porast od 3, 05 milijardi KM, što je ukupni porast za preko 40 posto (7 milijardi i 200 miliona KM) unatoč pandemiji.

Rast godišnjeg izvoza

U odnosu na prethodnu Vladu FBIH, Novalićeva vlada je za prve četiri godine uduplala izvoz, dok je prošla godina bila s najvećim izvozom od postanka FBIH.

Rast plata

Rast plata je za vrijeme prethodna Vlade FBIH u mandatu 2011-2014. godina iznosio ukupno 23 KM. Za prve četiri godine mandata Vlada FBIH predvođena Novalićem plate su porasle za 90 KM, dok je u protekle tri godine porasla za dodatnih 122 KM. Novalić je pojasni da nije samo radt BDP-a uticao na rast plata, nego i nedostatak radne snage.

Rast penzija

Rast prosječne penzije za vrijeme Nikšićeve Vlade bio je 28 KM, a penzioni fond je bio u miniusu 226 miliona KM. Također, u prethodnom mandatu su penzije kasnile po mjesec do jesec i pol, dokm u ovom mandatu penzije budu isplaćene na isti dan svakog mjeseca. U mandatu Vlade FBIH od 2015. godine penzije su porasle za 34 KM, dok su u zadnje tri godine porasle za jođ 25 KM. U ovaj rast nisu uračunate jednokratne pomoći koje je aktuelna Vlada FBIH izdvaja za penzionere.

Rast životnog standarda

Vrlo zanimljiv dio prezentacije je bio i onaj o rastu životnog standarda radnika i penzionera. U vrijeme Nikšićeve vlade standard ranika je rastao 2,8 posto, odnosno radnik je mogao kupiti 2,8 posto više roba i usluga u odnosu na mandat prije Nikšićeve vlade. U vrijeme prve četiri godine Noavlićeve vlade rast plate je bio 9, 6 posto, rast penzija 8, 9 posto, dok je rast cijena bio 2 posto. Standard je porastao 7, 6 posto radnika. Što je značajno povećanje. U zadnje tri godine primjetan je veći rast cijena, odnosno preko 5 posto ali je unatoč tome strandard radnika i penzionera rastao.

Izgradnja autoputa

Novalić je na prezentaciji istaknuo i kako je prethodna Vlada FBIH bila efikasnija u gradnji autoputa s izgrađenih preko 50 kilometara, te da je iza sebe ostavila osiguran novac za 24 nova kilometra.

Premijer je rekao da je izgradnja autoputeva nešto čim se baš ne može pohvaliti jer je Koridor Vc zahtjevno pitanje, te da je i velika razlika između terena na kojem se gradilo i onoga što se sada gradi ili treba graditi, ali da može reći da je cijela FBiH jedno veliko gradilište.

Aktuelna Vlada FBiH je izgradila i u funkciju stavila preko 30 kilometara autoputa, u izgradnji je 37 kilometara, a novac je osigurna za još 120 kiometara što znači da je osiguran novac za završetak kompletnog autoputa.

Rast zaposlenosti

U vrijeme Vlade FBIH u mandatu do 2104. godine broj zaposlenih je porastao za 7.250, dok je u prvom mandatu Novaličeve vlada broj zaposlenih porastao za 49.500, a u prethodne tri godine mandata za još 8.758, što je ukupno za sedam godina rast proja zapolsenih od preko 58 hiljada.

Na grafikonima ispod pogledajte još neke od pokazatelja i uporedbi koji su danas predstavljeni medijima.

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -