Vijesti

„OC Jahorina“ ide u zaduženje od 133,8 miliona maraka

JAHORINA – Skupština akcionara „Olimpijskog centra (OC) Jahorina“ razmatraće uskoro prijedlog za dugoročno zaduženje preduzeća u iznosu od 133,8 miiona maraka za potrebe gradnje gondole Jahorina-Pale i ski-centra “Igrišta”, saznaje potal CAPITAL.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: OC Jahorina

Plan je da se ide u desetogodišnje zaduženje, po kamatnoj stopi od maksimalno četiri odsto godišnje, sa grejs periodom od minimalno tri godine. Komercijalnim bankama biće ponuđene garancije Vlade Republike Srpske.

Za gondolu će, prema planovima, biti potrošeno nepunih 96,9 miliona maraka.

Osnovni ciljevi izgradnje gondole su povezivanje značajnih tačaka i područja gradskog mjesta Pale sa ski-centrom Jahorina, obezbjeđenje novog vida transporta, izgradnja atraktivnog sistema prevoza koji pored saobraćajnih funkcija ima i funkciju panoramskog razgledanja planinskog kompleksa, mogućnosti za dodatne sadržaje. Gondola koja prolazi predjelima netaknute prirode otvoriće niz mogućnosti za novi razvoj i investiranja”, navodi se u prijedlogu odluke o zaduženju.

Dodaje se kako će se izgradnjom gondole dobiti novi sadržaj i dati podsticaj za dalji razvoj turizma na području opštine Pale i kompletne Sarajevsko-romanijske regije.

Kada je riječ o ski-centru “Igrišta” procjena je da će za njegovu izgradnju trebati 36,9 miliona KM.

Projekat obuhvata potpunu rekonstrukciju ski-centra, a očekuje se da podstakne  razvoj opštine Vlasenica i Han Pijesak, kao i razvoj cjelokupnog istočnog dijela Republike Srpske.

Prema planiranom rješenju iz navedenih sredstava predviđena je izgradnja jedne isklopive šestosjedne žičare, pokretne trake, vodoakumulacije, jezera i vodosnabdjevanja, hangara, ambulante, lokala i brojnih drugih sadržaja.

Projekat bi trebalo da omogući rast poslovne konkurentnosti i povećanje broja posjetilaca. Takođe, jedan od ekonomskih ciljeva je direktno otvaranje novih radnih mjesta na period od minimum 20 godina, aktiviranje određenog broja projektantskih, građevinskih i izvođačkih preduzeća u trajanju izgradnje, a potom i na održavanju predmetnih investicija.  Novim investicijama za Društvo se otvaraju razne mogućnosti za napredovanje i ostvarivanje boljih poslovnih rezultata”, navodi se u prijedlogu odluke.

Predsjednik Nadzornog odbora „OC Jahorina“ Nedeljko Elek kaže za CAPITAL kako će se kreditom zatvoriti krug investicija na planini.

Završili smo prvu fazu, osnježavanje planine i povećanje kapaciteta vertikalnog transporta. Sada idemo na izgradnju gondole i zatvaramo gradnju na Jahorini”, kaže on i podsjeća kako je za gondolu već izrađeno idejno rješenje i glavni projekat.

Dodaje kako su ulaganja na Jahorini privukla investitore, a što je za posljedicu imalo povećanje cijena zemljišta i apartmana.

Cilj nam je da dobijemo mondensko skijalište sa najboljim smještajem, dok će hoteli nižih kategorija i hosteli biti na Palama”, naveo je Elek.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Objava „OC Jahorina“ ide u zaduženje od 133,8 miliona maraka prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -