Vijesti

OČEKUJE SE AGRESIVNO POVEĆANJE KAMATA: EURO NAJSLABIJI U POSLJEDNJE DVIJE GODINE, DOLAR OJAČAO

[ad_1]

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,65 posto, na 100,48 bodova, blizu najvišeg nivoa u dvije godine. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio 1,7 posto, na 126,45 jena, najviši nivo u 20 godina. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura pala 0,6 posto, na 1,0810 dolara, nedaleko najnižeg nivoa u dvije godine.

Inflacija u SAD-u najviša od 1981.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamah dolara uslijedio je u utorak, nakon što je objavljeno da su u martu potrošačke cijene u SAD-u porasle 8,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije od 1981. godine. Premda su ti podaci u skladu s očekivanjima, oni podsjećaju da Fed ne može samo sjediti, mora krenuti u akciju, i to hitno, kazao je Paul Nolte, portfelj menadžer u kompaniji Kingsview Asset Management.

U martu je Fed povećao ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u maju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova. Zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da bi mogla zaredati agresivna povećanja kamata na sjednicama idućih mjeseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi se Fedove bilance, koje su u borbi s koronakrizom nabujale za nekoliko hiljada milijardi dolara, trebale smanjivati za 95 milijardi dolara mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju

John Williams, predsjednik ogranka Feda u New Yorku, kazao je da je povećanje kamata za pola postotnog boda u maju ‘vrlo razumna opcija’. To pokazuje da čak i oprezniji čelnici Feda podržavaju brže zaoštravanje monetarne politike. S druge strane, japanska središnja banka još će neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržala oporavak privrede, unatoč jačanju inflacijskih pritisaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanska centralna banka već neko vrijeme kupuje državne obveznice kako bi zadržala kamate na niskim razinama, a zbog toga jen slabi prema američkoj valuti.

ECB: Poticaji privredi do jeseni

Za razliku od Feda, koji najavljuje agresivno povećanje kamata, Evropska centralna banka (ECB) je suzdržana po tom pitanju. Predsjednica ECB-a Christine Lagarde kazala je nakon redovne sjednice čelnika banke, da nema jasnog vremenskog okvira kada bi ECB mogla početi povećavati kamate i da bi to moglo biti sedmicama, pa i mjesecima nakon što središnja banka ukine programe poticaja u trećem tromjesečju.

Na sjednici su čelnici ECB-a potvrdili da će do jeseni ugasiti redovni program poticaja privredi eurozone, upozorivši da rat u Ukrajini stvara neizvjesnost koja zahtijeva fleksibilnost monetarne politike. Inflacija je, poručila je ECB, značajno ojačala i ostat će visoka u idućim mjesecima, u prvom redu zbog naglog rasta cijena energije, a potom bi trebala blago oslabiti.

Monetarna politika ovisit će o privrednim pokazateljima, a banka će se u kreiranju monetarne politike i dalje voditi načelima fleksibilnosti, postupnosti i široke lepeze opcija, poručili su iz ECB-a.



Hayat.ba