Vijesti

Od početka godine porodiljama u Starom Gradu podijeljeno više od 33.000 KM naknada

Za prva četiri mjeseca ove godine iz budžeta Općine Stari Grad izdvojeno je više od 33.000 KM za jednokratne pomoći porodiljama. Radi se o novčanoj podršci za porodilje iz općine Stari Grad koje su se porodile od početka godine, a prema utvrđenoj odluci naknada majkama za svako prvo i drugo novorođeno dijete iznosi 300 KM, a za svako naredno novorođeno dijete 450 KM.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Prema podacima nadležne Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, naknade je dobilo 100 porodilja, a rođene su 102 bebe. Ukupan isplaćeni iznos majkama iznosi 33.150 KM.

Inače, praksa takozvanih čestitki za mlade majke u općini Stari Grad uvedena je prije skoro dvadeset godina. Kako bi se pokazalo porodicama koje su dobile prinovu da ova lokalna zajednica misli na njih, običaj je bio da se posjeti svaka mlada majka i odnese joj se cvijeće i čestitka – novčani prilog. Od ove ideje se nikada nije odustalo, pa je Općina Stari Grad svakako prva općina u Kantonu Sarajevo koja je počela pomagati svoje porodilje, a s godinama se iznos te pomoći povećavao.

Samo u prošloj godini naša općina postala je bogatija za 306 novih sugrađana, a i pored otežanih okolnosti uzrokovanih pandemijom korona virusa, kao i smanjenog priliva sredstava u općinski budžet, porodiljama je isplaćeno 57.650 KM.

U posljednjih dvanaest godina za porodilje u općini Stari Grad je iz općinskog budžeta  izdvojeno više od milion konvertibilnih maraka (1.004.050 KM).

Naglašavamo da ove isplate nemaju veze sa redovnim naknadama koje se isplaćuju ženama-majkama za vrijeme dok odsustvuju s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, a koje osigurava Kanton Sarajevo. Ovdje je riječ isključivo o jednokratnim novčanim pomoćima koje se dodjeljuju iz budžeta Općine Stari Grad, majkama nakon rođenja svakog djeteta.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -