Vijesti

Odmaralište kod Dubrovnika izazvalo spor između “lokalaca”, policije u BiH i tajkuna iz Srbije

Bivše policijsko odmaralište koje se nalazi u mjestu Srebreno u blizini Dubrovnika postalo je predmet spora između lokalne porodice Matuško, ali i policijskih odnosno sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini.

Naime, kako piše Slobodna Dalmacija, na samom ulazu u Srebreno nalazi se 17 bungalova, recepcija i restoran s terasom na atraktivnoj parceli od 17.500 kvadratnih metara. Ovi objekti izgrađeni su na parceli koja je oduzeta porodici Matuško koja više od 50 godina potražuje ovaj dio natrag.

“Pravosudni postupak još traje, a vlasništvo nad 1.400 kvadrata se još vodi na našoj obitelji”, rekao je Niko Mateško.

No, sporno je vlasništvo ostatka parcele i objekata.

“U sukcesiji ih potražuje Bosna i Hercegovina jer se vode kao društveno vlasništvo bivšeg Sekretarijata unutrašnjih poslova, kasnije MUP-a BiH. Odmaralište je 1970-tih ustupljeno na korištenje Ugostiteljsko-turističkom preduzeću ‘Leotar’ iz Trebinja. Nakon rata, vlasnik i direktor tvrtke Bancom iz Zemuna, tajkun Milan Pešut kupio je UTP Leotar i pokušao ga prodati Britancima koji su odustali zbog neriješenog vlasništva”, pojašnjava se.

Šta kaže katastar

Kako se navodi u priči, u Katastru dubrovačkog Općinskog suda još od 1974. bilješka bivšeg Okružnog suda kako je riječ o “društvenom vlasništvu s pravom korištenja za izgradnju kampa i odmarališta društvenopolitičke zajednice BiH u Sarajevu”.

“Upisani su i prijedlog Leotara te zabrana raspolaganja i opterećenja objekata prema uredbi Vlade RH iz jula 1991. za sve nekretnine u vlasništvu republika bivše SFRJ. Neki bh. mediji tvrde da je u Katastru upisano i pravo korištenja u jednakom omjeru Općine Dubrovnik i Hotela Mlini”, navodi se dalje u tekstu.

Načelnik jedinstvenog Upravnog odjela Općine Župa dubrovačka Jure Marić ističe kako za te nekretnine vrijedi Uredba o zabrani raspolaganja nekretninama i Uredba o izuzimanju od zabrane raspolaganja nekretninama na teritoriju RH pravnih osoba sa sjedištem u Sloveniji, Makedoniji i BiH.

Župa dubrovačka je pokrenula reviziju, a kad postupak bude pravomoćno okončan, Općina je spremna razmotriti zahtjeve uknjiženih vlasnika.

Krupna “vezana trgovina”?

Nakon povrata Odmarališta Crvenog križa u Lozici, u BiH je ponovno u fokusu sudbina brojnih objekata pa tako i odmarališta Leotar. Kako piše Slobodna Dalmacija, mnogi se pitaju je li riječ o sudskom presedanu povezanom s odlukom predstavnika međunarodne zajednice Christiana Shmidta o ulasku Hrvata u bh. institucije vlasti.

“Neki spominju ‘vezanu trgovinu’ i tvrde, Hrvatska je voljna potpisati sporazum o imovinsko-pravnim odnosima, a uslov Schmidta su ratifikacija granice u parlamentima, uključujući Veliki i Mali škoj te bilateralni sporazum o imovini!?”, pojašnjava se.

Iako izvori ovog hrvatskog lista tvrde da je MUP poništio natječaj o prodaji odmarališta jer ga UTP Leotar nije platio, Pešut tvrdi suprotno.

“Kaže da ima ugovor, ali ga ne želi pokazati: – Sedamdeset i neke dali smo milione za njega! Sad treba vidjeti što tamo predviđa urbanistički plan i kako se uskladiti. Mjesto nije ‘zalud Srebreno, ali nek’ bude Zlatno, nećemo narušiti ljepotu okoliša” kaže Pešut.

“Lepršavo, ali šuplje”

Kolege iz BiH tvrde da, ako je Pešut doista postao vlasnik bungalova, to je vezana trgovina s vladikom Grigorijem.

“Pretpostavljaju da se dogodila kad je bivša vila Saveznog izvrsnog vijeća u Lastvi pripala Srpskoj pravoslavnoj crkvi u znak zahvalnost vladiki za posredovanje oko župskog Leotara. Grigorija spominje i poznati bh. stručnjak te član bivše Komisije za državnu imovinu BiH Muharem Cero. Govoreći o župskom odmaralištu, ističe da je prije rata bivši Sekretarijat unutrašnjih poslova BiH to odmaralište dao UTP-u Leotar na korištenje, ali ne i u vlasništvo”, piše list.

Navodi se također izjava Muharema Cere koji ističe kako je danas prava adresa Ministarstvo sigurnosti.

“Riječi Pešuta su lepršave ali šuplje! Trebinjci nisu pravo korištenja pretvorili u vlasništvo! To su dva različita prava, a posrednik Pešutu bio je Grigorije! Svakog je petka u restoranu bio i Milorad Dodik… Danas je prava adresa Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara, ali ni oni nemaju podatke, jer je to dobrim dijelom ušlo u tranzicijsku, brzo konsolidiranu mafiju Odmaralište UTP Leotar je kriminalna, a ne pravna priča! Pešut tvrdi da je uspio uknjižiti imovinu, ali ne do početka rata 1991. nego, zamislite, nakon rata! To nije uspjela ni država BiH niti itko drugi! Tvrdim da Pešut ne govori istinu sve dok riječi ne potkrijepi dokazima”, zaključio je Cero.

Pešut je inače poznat kao predratni bankar u Sarajevu rodom iz Ljubinja, a po izbijanju rata odlazi u Srbiju. Vlasnik je i direktor tvrtke Bankom u Zemunu, a upućeni kažu da je vlasnik UTP Leotara postao ponajviše zbog kafane Platani i odmarališta Srebreno.



(Pressmedia)