Vijesti

ODOBRENO VIŠE OD 500.000 KM ZA NOVA TEHNOLOŠKA ULAGANJA: Ministar Adnan Delić potpisao ugovore s privrednicima

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 40 malih i srednjih kompanija s područja Kantona Sarajevo koje su izabrane po javnom pozivu za nova tehnološka ulaganja, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Potpisani ugovori obuhvataju poticaje za nova ulaganja u modernizaciju, digitalnu transformaciju i standardizaciju poslovanja u ukupnom iznosu oko 550.000 KM, dok je maksimalni iznos po kompaniji 20.000 KM.

-Program podrazumijeva sufinansiranje dijela troškova u maksimalnom iznosu od 20.000 maraka za nabavku mašina, softvera, certifikata za standardizaciju i svega drugog što omogućava unaprijeđenje poslovanja i digitalnu tranziciju malih i srednjih kompanija- izjavio je ministar Delić.

Kompanija “Storia” aplicirala je za sufinansiranje troškova nabavke mašine za finalnu obradu drveta za koju su dobili poticaj od 20.000 KM.

-Nabavkom ove mašine poboljšali smo naše kapacitete, podigli kvalitet izrade i napravili korak ka digitalizaciji i automatizaciji poslovanja što će svakako utjecati na ukupno poslovanje naše kompanije”, naveo je direktor kompanije “Storia” Adis Zečević.

Maja Andelija, vlasnica i direktorica “A&M Company”, firme koja nudi usluge čišćenja ostvarila je pravo na poticaj za nabavku mašine za čišćenje i poliranje podova, što joj je kako kaže, omogućilo da u narednom periodu investira u nabavku novih mašina zbog potražnje na tržištu i širenja poslovanja. 

“Trag Werk” je kompanija koja se bavi projektovanjem u visokogradnji, a poticaj su ostvarili za sufinansiranje nabavke softwera za projektovanje konstrukcija u ovoj oblasti.

-Softwer olakšava i ubrzava obavljanje posla našim inžinjerima, tako da ćemo sigurno nastaviti s procesom digitalne transformacije naše firme – kazao je Nurko Agić, direktor kompanije, navodi se u saopćenju.(Pressmedia)