Vijesti

Olimpijski centar hoće da od hotela i gostiju naplaćuje osnježavanje Jahorine

JAHORINA – Svaki gost na Jahorini bi ubuduće mogao plaćati od šest do 10 KM dnevno da bi Olimpijski centar mogao vratiti kredite koje je potrošio na osnježivanje planine. Olimpijski centar “Jahorina” uveliko planira da hotelima na planini uvede namet koji bi se plaćao i do deset maraka po krevetu, a kojim bi se vraćali milionski krediti za sistem vještačkog osnježavanja, saznaje portal CAPITAL.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Oni traže da se ova naknada uvrsti u Zakon o skijalištu, a da bi im to kao predlagačima bilo uvaženo moraju da urade ekonomsku i pravnu analizu opravdanosti.

Upravo su prije nekoliko dana raspisali tender preko kojeg traže stučnjake koji bi im pripremili analizu, a za to su spremni da plate 50.000 maraka.

Da se razmišlja u tom pravcu, za CAPITAL je potvrdio predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina, Nedeljko Elek.

On kaže kako je u sistem za osnježavanje uloženo preko 50 miliona maraka, sa čime je sezona skijanja sa 30 produžena na 150 dana, od čega su direktnu korist imaju hotelijeri.

Sada je, kako smatra on, red i da Olimpijski centar dobije nešto zauzvrat. Poručuje kako se naknada za osnježavanje plaća na skijalištima u Francuskoj i Švajcarskoj, i da su se vodili po tom modelu.

Sistem za osnježavanje daje sigurnost hotelijerima, a mi nikako ne možemo da valorizujemo to ulaganje zbog čega planiramo da primjenjujemo Zakon kakav je u EU. Plan je da se plaća između šest i deset maraka po krevetu u toku sezone, a sav novac bi išao isključivo za vraćanje kredita, odnosno novca uloženog u osnježavanje”, kaže Elek.

On kaže kako je svjestan da će ovaj namet izazvati negodovanje kod hotelijera, ali poručuje da Srpska ne može beskonačno investirati, a da od toga nema nikakve benefite.

Smatramo da naknada od tri ili četiri evra po krevetu nije previše. Napominjem da su neki hoteli u novogodišnjoj noći sobe naplaćivali i po 900 evra”, zaključuje Elek.

Osnježavanje po džepu gostiju

U Udruženju hotelijera “Jahorina”, kažu kako im je ovo nova i nepoznata informacija, koju prvi put čuju upravo od novinara CAPITAL-a.

Nemamo još ništa zvanično, ali bez obzira na to, suvislo je uvođenje bilo kakvih dodatnih nameta, bez obzira da li ćemo ga plaćati mi ili gosti, ne ide nam u prilog”, kaže Nemanja Vučetić iz ovog Udruženja.

Vlasnik hotela “Bistrica”, Slobodan Ćurčić, takođe je prvi puta čuo za ovaj plan Olimpijskog centra.

Činjenica je da je mnogo novca uloženo na planini i da je puno stvari urađeno, to se ne može osporiti. Vidjećemo na koji način će oni to na kraju “razrezati”. Po svemu sudeći, ovo će biti fakturisano gostu”, smatra on.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava Olimpijski centar hoće da od hotela i gostiju naplaćuje osnježavanje Jahorine prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -