Vijesti

Općina Stari Grad nudi poslovne prostore od šest do 25 KM po kvadratu

Ovo je prilika za poslovne subjekte da svoj biznis razviju u najužoj gradskoj jezgri, a cijene zakupa određuje zona u kojoj se prostor nalazi

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Općina Stari Grad Sarajevo raspisala je javni poziv i ponudila zainteresovanim privrednicima u zakup poslovne prostore u najužoj gradskoj jezgri, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je prilika za poslovne subjekte da svoj biznis razviju u ulicama poput Ferhadije, Štrosmajerove, na Trgu fra Grge Martića, Gajevom trgu, u Despićevoj ili na Kovačima.

Cijene zakupa nisu se mijenjale i njih određuje poslovna zona u kojoj se prostor nalazi, a za ponuđene prostore kreću se od šest do 25 KM po kvadratnom metru.

”S obzirom na to da je u posljednje vrijeme evidentan porast broja gostiju u ovoj općini, potpuno je očekivano da će nakon teškog perioda izazvanog pandemijom korone, početi ekonomski i privredni oporavak”, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

Zakupci poslovnih prostora u ovoj općini imali, i još uvijek imaju, najviše olakšice u odnose na sve druge lokalne zajednice.

Naime, zakupcima je Općina Stari Grad privremeno potpuno ukinula obavezu plaćanja zakupnina tokom prvog lockdowna, a još uvijek traje devetomjesečni popust u iznosu od 30 posto na zakupnine koji im je Općina omogućila. Ove pogodnosti za zakupce poslovnih prostora na općinski budžet do sada su se odrazile u iznosu od 1,6 miliona konvertibilnih maraka (KM).

”No, za očekivati je da se situacija postepeno normalizuje, te da Općina Stari Grad ponovo postane sami centar turističke ponude Sarajeva, a što će se svakako odraziti i na poslovno okruženje i prihode”, dodaje se u saopćenju.

Broj turista koji su posjetili Sarajevo, a samim tim i Stari Grad u 2019. godini, normalizacijom stanja opet bi se mogao ostvariti. Primjera radi, te godine je Kanton Sarajevo posjetilo 665.489 turista iz 174 države svijeta.

Cilj Općine Stari Grad je povratiti prepoznatljivo i kvalitetno poslovno okruženje u najužoj gradskoj jezgri čime bi se oživio prepoznatljivi duh čaršije i bogate tradicije.

Javni oglas sa poslovnim prostorima koje je Općina Stari Grad ponudila u zakup može se pogledati na općinskoj web stranici.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -