Vijesti

Oporavak vazdušnog saobraćaja podstakao svjetsku trgovinu uslugama

NJUJORK – Svjetska trgovina uslugama porasla je na početku drugog tromjesečja, podstaknuta oporavkom vazdušnog prevoza putnika od pandemijskog šoka, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacije (WTO).

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Indeks koji mjeri razmjenu usluga iznosio je u aprilu 105,5 bodova i bio je viši za tri boda nego u septembru prošle godine, signalizirajući da će službena statistika za drugo tromjesečje vjerovatno pokazati kontinuirani rast razmjene, objavio je WTO u svom izvještaju.

Vrijednosti više od 100 bodova pokazuju brži rast od dugogodišnjeg trenda.

Barometar trgovine uslugama raste snažnije od pokazatelja robne razmjene i možda pokazuje oporavak od pandemijske krize i povratak težišta potrošnje s robe na usluge”, ističu u WTO-u.

Najsnažnije je na početku drugog tromjesečja porastao indeks vazudušnog prevoza putnika, premašivši 117 bodova, ali dobar rezultat pokazuju i indeksi menadžera nabavke usluga i aktivnosti u sektoru informatičke i komunikacijske tehnologije.

Trgovina finansijskim uslugama blago je posustala u posljednje vrijeme, možda zbog sankcija Rusiji povezanih sa sukobom u Ukrajini”, nagađa WTO.

Indeksi kontejnerskog prevoza tereta i građevinskih usluga zadržali su se blago iznad dugoročnog trenda.

Indeks aktivnosti u trgovini uslugama raste još početka pandemije u drugom tromjesečju 2020. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca pokazivao je rast od 15,6 odsto, iako je još bio 8,9 odsto niži nego u istom razdoblju pretpandemijske 2019. godine”, napominje WTO.   Agencije

Objava Oporavak vazdušnog saobraćaja podstakao svjetsku trgovinu uslugama prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -