Vijesti

Oprez prilikom kupovine tokom “Crnog petka”

ZAGREB- Hrvatsko udruženje banaka pozvalo je građane na dodatni oprez prilikom onlajn kupovine tokom “Crnog petka”, upozoravajući i na sve učestalije pokušaje zloupotrebe ličnih i kartičnih podataka.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

I ove godine, zadnjeg petka u novembru, popularno zvanog `crni petak`, mnoge trgovine će nuditi promotivne ponude i velika sniženja. Pri tome će veliki broj ljudi kupovinu obavljati onlajn, zato je između primamljivih ponuda važno prepoznati one koje su lažne“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Zbog porasta pokušaja prevara i znatno većeg broja lažnih internetskih oglasa koji se svake godine pojavljuju uoči svjetskog šoping-vikenda, ovog udruženje i njene članice “upozoravaju svoje korisnike da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na izuzetno povoljnu onlajn kupovinu, ali ih istovremeno izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju ličnih podataka”.

Iz Hrvatskog udruženja banaka navode da se originalnost internetskog domena putem koje se namjerava obaviti onlajn kupovina može provjeriti na veb adresi https:www.scamadviser.com.

Građanima se savjetuje da se prilikom onlajn kupovine informišu o odgovornom korištenju kartica, kao i o najčešćim vrstama aktuelnih internetskih prevara.

Udruženje je prirpemilo i savjetnik, odnosno deset savjeta za sigurnu onlajn kupovinu.

Srna

Objava Oprez prilikom kupovine tokom “Crnog petka” prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -