Vijesti

Orban potpisao novi ugovor o plinu s Rusijom: Ići će preko Srbije

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Mađarska je potpisala ugovor s Rusijom o dodatnoj opskrbi plinom, objavio je jučer vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs, prenosi Index.hr.

Sporazumom će se u Mađarsku slati do 5.8 miliona kubičnih metara plina dnevno “povrh ugovorene količine koja je već na snazi”, rekao je.

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, koji se trenutno sastaje s drugim ministrima vanjskih poslova EU u Pragu, rekao je da sporazum, kojim će se plin slati u Mađarsku preko Srbije, znači: “Imat ćemo dovoljno plina u Mađarskoj.”

Prije ruske invazije na Ukrajinu, Mađarska je potpisala dugoročni ugovor o primanju 3.5 milijardi kubičnih metara plina (bcm) godišnje iz Rusije plinovodom Turski tok i daljnjih milijardu kubičnih metara plina iz Austrije, piše Politico.

Mađarska je jako ovisna o ruskim energentima, dobiva oko 80 posto plina od Gazproma i protivi se bilo kakvim sankcijama EU na ruski plin. Budimpešta je najglasniji branitelj Kremlja među zemljama EU. Gazprom je prekinuo ili ograničio isporuke desetak zemalja članica, a jučer je zatvorio podmorski plinovod Sjeverni tok Rusija-Njemačka na tri dana zbog održavanja.

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -