Vijesti

Osnivanjem EVL-a krenula propast Lutrije Republike Srpske

BANJALUKA – Dok Lutrija Republike Srpske finansijski propada, njeno preduzeće Elektronska video lutrija (EVL), koje je zajednički osnovano sa stranim partnerom iz Švajcarske koristi monopol i povlastice preko kojih ubire milionske prihode.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Capital

Naime, EVL je u prošloj godini imao obrt od 31,6 miliona maraka i dobit od 2,12 miliona KM.

U odnosu na 2020. godinu, kada je preduzeće osnovano, prihodi su povećani četiri puta, dok se dobit utrostručila.

Sa druge strane, osnivanjem EVL-a, Lutrija Srpske kao njen većinski vlasnik krenula je da poslovno posrće.

Tako je u prošloj godini imala gubitak od 287.539 KM, a godinu dana ranije 451.429 KM.

Podsjećamo, do pojave Elektronske video lutrije, Lutrija Srpske je četiri godine u nizu pozitivno poslovala.

Međutim, sve se promjenilo usvajanjem novog Zakona o igrama na sreću i pojavom preduzeća koje je, kako se kasnije ispostavilo osnovano mimo ustava, a koje vlast u Srpskoj preko Ministarstva finansija Republike Srpske na sve načine pokušava da legalizuje.

Pored monopola na elektronske igre na sreću vlast im je omogućila i razne druge povlastice, koje često nemaju zakonsko uporište.

Tako je ministrica Zora Vidović prošle godne donijela Pravilnik o vršenju tehničkog pregleda uređaja i tehnologija za priređivanje igara na sreću na osnovu kojeg EVL duplo manje izdvaja za tehničke preglede što sve ostale priređivače stavlja u neravnopravan položaj.

Ustavni sud Republike Srpske joj je poništio Pravilnik, jer se ona, kako je utvrđeno umiješala u formiranje cjenovnika iako na tako nešto nije imala pravo.

U Udruženju priređivača igara na sreću (UPIS) Republike Srpske kažu kako poslovni rezultat EVL-a može da iznenadi samo one koji nisu upućeni u poziciju koja im je data kroz zakon i podzakonske akte.

Tako na primjer, podsjećaju oni EVL je oporezovan sa pet odsto po jednom automatu, dok su svi ostali obavezni plaćati 20 odsto.

Takođe, napominju oni, ne trebaju im ni jednokratne licence koje automat klubovi plaćaju 10.000 maraka, a kladionice 3.000 KM.

Njima ne trebaju ni posebni uslovi za postavljanje terminala. Nemaju nikakvih ograničenja. Mogu da ih postave na stotine za razliku od kluba ili kladionice, koji imaju ograničenja po pitanju prostora. Na sve to, tu je i zakonski monopol gdje se osim njih niko ne može baviti elektronskim igrama na sreću”, kažu u ovom Udruženju.

Dodaju kako argumet Ministarstva finansija da se osnivanjem EVL štiti državni kapital nije tačan.

Oni jedino štite privatni i stani kapital. Lutrija Republike Srpske im je samo paravan i servis za to”, zaključili su oni.

CAPITAL: D. T.

Objava Osnivanjem EVL-a krenula propast Lutrije Republike Srpske prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -