Vijesti

Oštar pad dionica u SAD-u

Dow Jones indeks je pao za 1008 bodova, za 3.03 posto. S&P 500 indeks je pao za 3.37 posto, a Nasdaq Composite za 3.94 posto. Cijena dionice Tesle je pala za 7.98 dolara (2.7 posto), Apple za 6.41 dolar (3.77 posto), Amazon za 6.53 dolara (4.76 posto), Microsoft za 10.76 dolara (3.86 posto) itd. Jedva da je postojala dionica koja u petak nije bila u minusu

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

U desetominutnom govoru na Jackson Hole Ekonomskom Simpoziju, koji se održao u petak, je najavio “nešto boli za kućanstva i poduzeća”, što je “nažalost cijena smanjenja inflacije”. Jasno je dao do znanja da će u suprotnome, bez oštre borbe protiv inflacije, biti puno gore.

Pauel se osvrnuo na prethodne pokušaje FED-a da smanji inflaciju i rekao da je povijest naučila središnju banku da će nedjelovanje u vezi s cijenama dugoročno značiti veći udar na tržište rada. A prebrzo mijenjanje smjera monetarne politike bi također imalo negativne posljedice, rekao je.

Nastupom je praktički najavio da je FED, središnja banka SAD-a, spreman prihvatiti recesiju da bi se zaustavio rast cijena.

Naglasio je potrebu obuzdavanja inflacijskih očekivanja zbog načina na koji ona utječu na ponašanje potrošača. To znači da ako građani i kompanije očekuju rast inflacije u budućnosti da će preventivno podizati cijene, tražiti rast plaća i ranijom kupnjom stvarati zalihe, a time stvarati preduvjete za daljnji rast inflacije. To je jedan oblik samoispunjavajućeg proročanstva, piše Index.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -