Vijesti

Ovo je 10 najvećih maloprodajnih lanaca na svijetu

Iako je i druga godina pandemije bila izazovna za globalnu maloprodaju, taj sektor je ostvario rast prihoda i dobiti, jer je upravljao promjenama u potrebama i rutinama kupaca u kriznom periodu.

Lockdowni i ostala pandemijska ograničenja nastavljena su i u 2021, ali je zabilježeno i popuštanje mjera na pojedinim tržištima. Države širom svijeta odlučile su da živje s COVID-19, uvođenjem niza podsticajnih mjera privredi ali i vakcinacijom.

Najveći izuzetak bila je Kina, koja je uspješno sprovodila politiku nulte epidemije COVID-19 koja je zahtijevala brzi odgovor i regionalna ograničenja. Taj pristup je imao manji uticaj na maloprodaju od očekivanog, ali je bio glavni faktor manjka zaliha koji se pojavio kasnije tokom godine.

Evo tabele 10 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu:

Zapravo, u mnogim zemljama je nedostatak zaliha zajedno s nepredvidivim lancem snabdijevanja uzrokovao više poremećaja u maloprodaji u 2021. nego što je to učinio COVID-19, prenosi Investitor.me.

Maloprodaja odjeće oporavila se kada su se trgovački centri i parkovi ponovno otvorili i “procvjetali” zbog nagomilane potražnje kupaca. No, trgovci koji zavise od uvoza borili su se za postizanje željenih rezultata u 2020. godini.

S druge strane, maloprodaja hrane bila je osjetljiva ne samo na usporavanje logistike, već i na nedostatak materijala za pakovanje kao što su plastika i aluminijum. Nedostatak radne snage buknuo je u većini zemalja 2021, što je ometalo sposobnost mnogih trgovaca da održe nivo radnog vremena i nivo opšte usluge.

Međutim, budući da su problemi sa zalihama i radnom snagom utocali na cijelu industriju, činilo se da su kupci prihvatili ovu novu stvarnost i nastavili da troše, iako ne na nivou iz 2020. godine.

Sajt Kantar je sarađivao s NRF-om na izradi ljestvice 50 top svjetskih trgovaca na malo, a mi vam donosimo listu deset najvećih.

Američki Walmart i dalje ostaje najveći svjetski trgovac na malo, kako u zemlji tako i vani. Suočen je s oštrom konkurencijom, koja se sve jače bori za veći udio. Glavni kineski online trgovac Alibaba i dalje je među 50 najboljih, ali regulatorne promjene na njegovom domaćem tržištu ograničile su njegove prednosti u finansijskoj tehnologiji, što mu otežava poziciju.

Treća je njemačka Schwarz grupa u kojoj su Lidl i Kaufland. Lidl uskoro otvara prodavnice u BiH.



(Pressmedia)