Vijesti

Pad akcija na svjetskim berzama, dolar raste

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Cijene akcija su pale danas na azijskom trgovanju prateći trend globalne rasprodaje, jer su agresivniji tonovi američkih kreatora politike o potrebi snažnijeg pooštravanja monetarne politike uznemirili tržišne aktere i pogurali vrijednost dolara blizu dvogodišnjeg maksimuma.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, pao je za 1,17 posto na najniži nivo u posljednjih sedam dana, a japanski Nikei je potonuo za 1,9 procenata, izvještava Rojters.

Negativno kretanje bilježe i cijene evropskih i američkih akcija. Indeks fjučersa Eurostoks 50 oslabio je jutros za 0,2 odsto, na Vol Stritu su fjučersi akcija u indeksnoj korpi S&P 500 u minusu za 0,37 procenata, a tehnološki Nasdak fjučersi su u gubitku za 0,35 odsto.

“Cijeli politički stav i pristup ekonomskoj politici u SAD se promijenio i tržišta to počinju da shvataju”, kaže Redmond Vong, tržišni strateg u kompaniji Sakso Markets Hong Kong.

Kako objašnjava, “pažnja tržišta se zaista pomjerila ka kvantitativnom zaoštravanju nakon svih jučerašnjih izjava zvaničnika FED-a i zapisnika, o namjeri da se pooštre finansijski uslovi i smanji agregatna tražnja”.

Zapisnik sa sastanka američkih Federalnih rezervi od 15. do 16. marta, koji je objavljen u srijedu, pokazao je sve dublju zabrinutost kreatora politike da je inflacija prožela cijelu ekonomiju.

Guvernerka Federalnih rezervi SAD Lael Brejnard izjavila je u utorak da očekuje brzo smanjenje bilansa centralne banke.

Redmond Vong smatra da bi na dugi rok pozitivne realne kamatne stope bile dobre za globalnu ekonomiju, ali da bi u srednjem roku došlo do revalorizacije cijena imovine.

Sva tri glavna indeksa Njujorške berze su tokom noći pala, a najgore je prošao tehnološki Nasdak Kompozit, koji se stropoštao za 2,22 odsto.

Investitore takođe muči rastuća ekonomska napetost u Kini, koja se bori sa novim talasom kovida-19.

Šangaj, koji je trenutno cijeli u karantinu, prijavio je skoro 20.000 novih slučajeva 6. aprila, pri čemu velika većina zaraženih nema simptome bolesti, saopštile su jutros lokalne vlasti.

Analitičari finansijskog holdinga Nomura procijenili su u utorak da su ukupno 23 kineska grada, koja su zajedno dom oko 193 miliona ljudi i učestvuju sa 22 odsto u BDP-u zemlje, primenila mjere potpunog ili djelimičnog zatvaranja.

Indeks najlikvidnijih kineskih akcija je oslabio za 0,9 odsto, a akcije na berzi u Hong Kongu su pale za 1,3 procenta, pri čemu su u najvećem gubitku akcije velikih kineskih tehnoloških kompanija.

Uoči objave zapisnika FED-a krenula je velika rasprodaja američkih državnih dužničkih hartija, uz skok prinosa na višegodišnje maksimume prije nego što su se kasnije stabilizovali.

Prinos na američke desetogodišnje obveznice je registrovao malu promjenu na azijskom trgovanju i iznosio je 2,5865 posto, dok je prinos na dvogodišnje zapise bio nešto niži, 2,4554 procenta.

Na tržištima valuta, očekivano kvantitativno zaoštravanje u Sjedinjenim Državama poguralo je dolar blizu dvogodišnjeg maksimuma u odnosu na korpu valuta.

Dolarski indeks iznosio je 99,537 poena, nakon što je tokom noći dostigao nivo od čak 99,778 poena, poduprt slabljenjem valuta vezanih za robu sa nedavnih maksimuma usljed pada cijena nafte i pada evra.

Zajednička valuta evrozone se na noćašnjem trgovanju neznatno oporavila sa jednomjesečnog minimuma, ali je i dalje, kako kažu analitičari ING banke, pod pritiskom zbog “dvostruke prijetnje” – od ekonomskog uticaja novih sankcija Rusiji i neizvjesnosti oko ishoda francuskih izbora.

Na robnim berzama, cijene nafte su jutros u malom porastu nakon što su u sredu pale na trosedmični minimum, pod uticajem najava velikih zemalja potrošača da će na tržište izbaciti velike količine nafte iz strateških rezervi kako bi ublažile manjak ponude.

Cijena evropske nafte Brent kreće se oko 102,55 dolara za barel, i viša je za 1,45 odsto nego u sredu, dok se američka WTI nafta trguje za 97,48 dolara po barelu, u porastu za 1,3 procenta.

Spot cijena zlata se spustila za 0,23 odsto na 1.920,9 dolara za uncu.

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -