Vijesti

Pad neporeskih prihoda budžeta Srpske

BANJALUKA – Budžet Republike Srpske je zbog inflacije i rasta poreskih prihoda u suficitu, pa će poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske prekosutra razmatrati drugi rebalans u ovoj godini kako bi se novac preraspodijelio.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: PIxabay

Međutim, u Prijedlogu ovog dokumenta primjetno je da Vladi Srpske ne ide baš najbolje kada prikuplja novac koji nije vezan za poreze. Takođe, jasno je i kako se ne može pouzdati u javna preduzeća.

Naime, neporeski prihodi po drugom rebalansu iznose 285,1 miliona KM.

To je umanjenje od 15,3 miliona KM ili 5,1 odsto u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom.

Razlog navedenog pada neporeskih prihoda jeste značajno umanjenje prihoda od dividende, učešća u kapitalu i sličnih prava”, navodi se u obrazloženju Vlade RS.

Naime, prihodi od dividende i udjela u profitu u javnim preduzećima i finansijskim institucijama planirani su u iznosu od 36,7 miliona KM što predstavlja pad od 13,3 miliona KM u odnosu na prvi rebalans ili 26,6 odsto.

Takođe, na poziciji ostalih prihoda od finansijske i nematerijalne imovine vršene su korekcije.

Tako vlast računa kako će sa ove stavke skupiti 14,2 miliona maraka, odnosno 10,8 miliona KM manje nego što je to prvobitno planirala.

Kada je riječ o ostalim neporeskim prihodima, korigovani su i prihodi od kazni. Računa se na 33,5 miliona maraka po ovom osnovu, što je za 2,4 odsto manje nego što je to ranije predviđeno.

Zato je planiran veći priliv od naknada za priređivanje igara na sreću. Oni po drugom rebalansu iznose iznose 77,1 miliona KM i veći su za 3,8 miliona KM, odnosno 5,2 odsto.

Pored ovoga rastu i prihodi od javnih usluga, naknada za šume i vode.

Podsjećamo, sa poreskim prihodima Republika Srpska nema nikakvih problema. Naprotiv, plan je da ih do kraja godine prikupi u iznosu od 3,48 milijardi KM što  je 130 miliona više nego što su računali u prvom rebalansu.

Pored prihoda, povećavaju se i rashodi, pa će tako do kraja godine za plate zaposlenima u javnom sektoru biti izdvojeno preko milijardu maraka, odnosno 2,5 odsto više od prethodnog rebalansa.

Planirano uvećanje ove vrste rashoda je prvenstveno rezultat usvajanja seta zakona o platama kojim su platni koeficijenti uvećani u određenom procentu tako da su svim zaposlenim plate uvećane za 100 KM, a isti je donesen u cilju poboljšanja ekonomsko – socijalnog položaja zaposlenih. Navedeni set zakona o platama se primjenjuje od 01. avgusta”, podsjećaju iz Vlade RS.

Sve više novca je potrebno i za robe i usluge, i to preko deset odsto nego što je ranije planirano.

Najveći budžetski izdaci su po osnovu struje, prevoza, putovanja, smještaja i stručnih usluga.

Vlada tvrdi kako se odgovorno odnosi prema zajedničkoj kasi.

Rashodi po osnovu korišćenja roba i usluga su planirani u skladu sa politikama koje doprinose stabilnosti javnih finansija i ograničavanju neproduktivne potrošnje, te osiguravanju adekvatnih sredstava za postojeće visokoprioritetne programe i usluge”, zaključuju oni.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Objava Pad neporeskih prihoda budžeta Srpske prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -