Vijesti

PADATE LI NA NJIH? Evo koje trikove koriste prodavnice kako biste potrošili što više novca

No, postoje i lukave marketinške strategije koje lanci supermarketa provode s jedinim ciljem da nas natjeraju da kupujemo više i da nas natjeraju da kupimo proizvode koji nam nisu potrebni.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

U osnovi, to su posebne tehnike za pozicioniranje proizvoda na policama i među prolazima, skrivene oznake koje vas tjeraju da želite kupiti, lažne promocije koje vam se čine da vam štede novac, ali vas zapravo tjeraju da potrošite više novca.

1. Položaj na policama

Kada se krećemo kroz prolaze supermarketa, obično se ograničimo samo na proizvode koji su u našoj visini ili malo viši.

Zato supermarketi najjeftinije proizvode izlažu na donje police kako bi ih sakrili od našeg pogleda.

Na središnjim policama, lako dostupnim očima i rukama, nalaze se brendirani proizvodi, koji su ujedno i najskuplji.

Naprotiv, na nižim policama nalazimo proizvode manje poznatih marki, jeftinije i ne nužno lošije kvalitete.

2. Obavezne staze

Unutar supermarketa proizvodi su organizovani u hodnicima – i to je dobro jer nam omogućuje da imamo jasnoću i da ne izgubimo iz vida razloge zbog kojih smo ušli u prodavnicu.

No, u većini supermarketa postoje određene rute koje nas tjeraju da slalomiramo između redova proizvoda koji nas ne zanimaju, u nadi da će nam pobuditi želju za daljnjom kupnjom.

Naša izloženost proizvodima koji nam nisu potrebni, ali čija nas prisutnost mami, dovodi nas do neplaniranih kupnji koje idu na ruku voditeljima prodavnica.

3. Osnovni proizvodi su skriveni

Osnovni proizvodi za prehranu – poput tjestenine, ulja, riže, soli, šećera – nalaze se na prilično skrovitim mjestima i nisu odmah vidljivi.

To nas tjera da nekoliko puta obiđemo supermarket, što nas navodi da nekoliko puta vidimo “primamljive” proizvode koji nas mogu podstaknuti na neočekivanu kupovinu.

4. Blagajna puna slatkiša

Jeste li se ikad zapitali zašto u blizini blagajni stoje štandovi puni čokolada, bombona, žvakaćih guma (a ponekad i slanih grickalica, poput čipsa i sl.)?

Razlog je vrlo jednostavan: dok čekamo red na blagajni, naše nepce bude zavedeno svim tim delicijama i impuls za kupnjom je jak.

Da samo vidimo ove proizvode u njihovom prolazu usred supermarketa, ne bismo bili u iskušenju da ih kupimo.

Cilj postavljanja proizvoda u ovaj dio supermarketa je takođe pridobiti najmlađe potrošače, koji se zateknu u kupovini sa svojim roditeljima ili bakama i djedovima.

Možda počinju postajati nestrpljivi zbog čekanja u redu na blagajni, a vrlo vjerojatno je da će ih odrasli tada ‘nagraditi’ poslasticom.

5. Velika kolica

Posljednja stvar na koju treba obratiti pažnjuu je veličina kolica i košarica.

Jako velika košarica ili kolica, u koje stavimo tri ili četiri proizvoda, ostaviće utisak da nismo dovoljno kupili i podstaknuće nas na nove (beskorisne) kupnje, piše Novi list.ž

BONUS VIDEO:

Objava PADATE LI NA NJIH? Evo koje trikove koriste prodavnice kako biste potrošili što više novca prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -