Vijesti

Pale vrijednosti zlata u Aziji, u SAD razmišljaju o inflaciji

VAŠINGTON- Cijene zlata pale su u Aziji dok su trgovci razmišljali o inflaciji u Sjedinjenim Državama i njezinim implikacijama na buduće odluke Federalnih rezervi o kamatnim stopama.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Inflacija u SAD-u usporila se više od očekivanja u julu, što daje nadu da Fed neće morati drastično povećati kamatne stope. Potrošačke cijene u SAD-u porasle su 8,5 posto u julu. Takozvani temeljni indeks potrošačkih cijena, koji isključuje nestabilnije cijene hrane i energije, porastao je 0,3 posto u odnosu na lipanj i 5,9 posto u odnosu na godinu prije.

Ekonomisti su u Bloombergovoj anketi predvidjeli povećanje ukupnog CPI-ja od 0,2 posto u usporedbi s junom i povećanje od 8,7 posto na godišnjem nivou. Predviđa se da će osnovni CPI porasti 0,5 posto u odnosu na jun i 6,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, pire Bloomberg Adria.

Nakon izvještaja o inflaciji, američki centralni bankari Neel Kashkari i Charles Evans izjavili su da je inflacija i dalje vrlo visoka i da se mora nastaviti dizati kamatne stope. Kashkari želi da kamatne stope dosegnu 3,9 posto do kraja godine i 4,4 posto do kraja 2023., dok je Evans rekao da je inflacija još uvijek vrlo visoka i da se mora vratiti na cilj od oko 2 posto.

Spot zlato je do kraja dana u Aziji palo za 0,42 posto na 1784,69 dolara za uncu. Bloombergov spot dolarov indeks ojačao je 0,1 posto nakon isto toliko pada u prethodnoj sesiji. Srebro je palo za 0,7 posto na 20,45 dolara za uncu, a paladij je pao za 0,86 posto na 2229,81 dolara.

Blomberg Adria

Objava Pale vrijednosti zlata u Aziji, u SAD razmišljaju o inflaciji prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -