Vijesti

Pali berzanski indeksi u SAD i Evropi

NJUJORK – Cijene akcija na Wall Streetu su pale jer inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama ne popuštaju tako brzo kako su se ulagači nadali.

foto agencije

Dow Jones je skliznuo 1,4 odsto, na 33.947 bodova, dok je S&P 500 pao 1,8 odsto, na 3.998 poena, a Nasdaq indeks 1,93 odsto, na 11.239 bodova, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Nakon rasta dvije sedmice zaredom, ti su indeksi znatno pali na početku nove nedjelje. Tržište je posljednjih nedjelja raslo zahvaljujući nadi ulagača da će američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) već od decembra usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Većina analitičara očekuje da će Fed ovog mjeseca povećati kamate “samo” 0,5 procentnih bodova, nakon serije povećanja 0,75 bodova.

U petak objavljeni podaci sa američkog tržišta rada pokazali su da broj zaposlenih i dalje raste iznad očekivanja, te da rastu i plate, što podržava potrošnju, ali i inflatorne pritiske.

Objavljeni podaci pokazali su da i dalje znatno rastu aktivnosti u uslužnom sektoru, a da raste i zaposlenost u tom sektoru.

Ti su podaci naveli ulagače na oprez jer su i dalje otvorena ključna pitanja: do kojeg će nivoa Fed povećati kamate – na 4,75 ili pet odsto – i koliko će se dugo zadržati na tim nivoima, i može li američka privreda naredne godine izbeći recesiju s obzirom na Fedovo agresivno povećanje kamata u ovoj godini.

I na većini evropskih berzi cijene akcija su pale.

Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 odsto, na 7.567 bodova, no frankfurtski DAX pao je 0,56 odsto, na 14.447 poena, a pariski CAC 0,67 odsto, na 6.696 bodova. Biznis.rs

Objava Pali berzanski indeksi u SAD i Evropi prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.