Vijesti

Penzije u FBiH biće uvećane za 11 odsto

SARAJEVO – Penzije u Federaciji BiH (FBiH) biće uvećane za 11 odsto na osnovu donesenih odluka o redovnom i vanrednom usklađivanju, saopšteno je danas iz Vlade FBiH.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Vlada FBiH se na današnjoj sjednici u Mostaru upoznala o odluci o redovnom usklađivanju penzija za 2022. godinu u iznosu od 7,3 odsto, koju je u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju /PIO/ donio Upravni odbor Federalnog zavoda PIO 13. aprila.

Odlukom Upravnog odbora Zavoda PIO redovno usklađivanje penzija u ovoj godini iznosi 7,3 odsto, a današnjom odlukom Vlade FBiH o vanrednom usklađivanju penzije se uvećavaju za 3,5 odsto.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je usvojila izvještaj o izvršenju federalnog budžeta za prošlu godinu.

U 2021. godini ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje iznose 4,79 milijardi KM i veći su za 61,6 miliona KM u odnosu na ostvarenje 2020. godine, a manji za 12 odsto u odnosu na planirano prošlogodišnjim budžetom FBiH.

Od ukupno ostvarenih prihoda, primitaka i finansiranja, prihodi od poreza ostvareni su u iznosu od 3,86 milijardi KM, što je 80,6 odsto ukupno ostvarenih.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 461,75 miliona KM, što je 9,62 odsto ukupno ostvarenih prihoda, primitaka i finansiranja, a primljeni tekući transferi 3,22 miliona KM, što je 0,07 odsto ukupno ostvarenih prihoda, primitaka i finansiranja.

Prihodi po osnovu finansiranja budžeta ostvareni su u iznosu od 466,30 miliona KM, sa udjelom od 9,71 odsto u ukupnom ostvarenim prihodima, primicima i finansiranju.

Ukupno obračunati rashodi i izdaci za izvještajni period iznose 4,76 milijardi KM, što je 87 odsto u odnosu na planirani budžet FBiH za prošlu godinu.

Federalna Vlada je prihvatila je danas konsolidovani pregled ostvarenja javnih prihoda u FBiH za 2021. godinu, prema kojem je ukupan nivo naplaćenih javnih prihoda prošloj godini iznosi nešto više od 9,948 milijardi KM i veći je za 13 odsto u odnosu na ostvarenje iz 2020. godine. Srna

Objava Penzije u FBiH biće uvećane za 11 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -