Vijesti

PET MILIJARDI MARAKA Ćorić: „Dobri pokazatelji spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske“

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je su pokazatelji spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske za sada jako dobri.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

– Osnovni podaci za prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na 2021. godinu pokazuju dobre rezultate – rekao je Ćorić, gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a.

Naveo je da spoljnotrgovinska razmjena iznosi pet milijardi KM.

– Značajno su porasli procenti uvoza i izvoza i to  su dobri podaci – dodao je Ćorić.

Ćorić je komentarisao i trenutnu ekonomsku situaciju u Evropi.

– Mnoge zemlje EU su na ivici na recesije i to brine i privrednike u Srpskoj, jer su zemlje EU najveći spoljnotrgovniski partneri Srpske. Za Italiju mnogi govore da je već u recesiji, a Njemačka da je jako blizu – istakao je Ćorić.

Naveo je da u Srpskoj postoji nedostatak radne snage.

– Sada je pitanje kako naći adekvatne odgovore da se sve to riješi. Moramo svi zajedno raditi na stvaranju uslova da se ova godina prevaziđe. Potrebno je dobro analizirati sve mjere – naveo je Ćorić.

Dodao je da je situacija je ozbiljna, posebno u energetskom sektoru.

– Јer sve što se dešava u Evorpi, utiče i na našu privredu – pojasno je Ćorić.

Ćorić je naveo da inflacija u Srpskoj iznosi 13,2 odsto.

– Ekonomsko socijalni savjet Republike Srpske sutra bi trebao da ima sastanak o povećanju najniže plate a na zahtjev Saveza sindikata – izjavio je Ćorić.

To je, u trenutku kada su mnoge zemlje na pragu recesije, nepotrebno, rekao je Ćorić i dodao da je od početka godine najniža plata u Srpskoj povećana dva puta.

BONUS VIDEO:

Objava PET MILIJARDI MARAKA Ćorić: „Dobri pokazatelji spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske“ prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -