Vijesti

“Planet soft“: Poreska uprava namješta „Prointeru“ tender od 37 miliona KM

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske prekinula je postupak nabavke usluga uspostavljanja novog informacionog sistema za fiskalizaciju, vrijednog 37 miliona KM sa PDV-om, nakon žalbe koju je na tendersku dokumentaciju uložio „Planet Soft“ Vedrana Jarića koji tvrdi da se tender namješta kompaniji „Prointer ITSS“.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Poreska uprava RS

PURS je krajem jula raspisala tender za nabavku novog informacionog sistema za fiskalizaciju, a predviđeno je da se postupak sprovodi u dvije faze.

U prvoj fazi bi trebalo da se provjeri kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok bi u drugoj kvalifikovani ponuđači dostavljali ponude.

Međutim, tender je već u prvoj fazi prekinut nakon žalbe „Planet softa“ u kojoj se tvrdi da je tenderskom dokumentacijom onemogućeno ponuđačima da učestvuju u ovom postupku čime je Poreska uprava RS onemogućila konkurenciju.

Najviše zamjerki „Planet soft“ ima na uslove koji se odnose na angažovano osoblje kod ponuđača i sertifikate koje moraju posjedovati, kao i na traženi iznos prometa.

Ključna zamjerka odnosi da na uslov da ponuđač ima zaposlenog glavnog arhitektu poslovnog sistema koji treba da posjeduje sertifikat za poslovnu analizu CBAPCertified Business Analysis Professional i važeći sertifikat TOGAF 9 Certifeied (The Open group).

Upravo to je, kako tvrde, glavni dokaz da se tender „štima“ Prointeru.

„Analiza pretrage zvaničnih baza podataka ukazuje da samo jedna osoba sa našeg govornog područja posjeduje kombinaciju navedenih sertifikata i to gospodin Miroslav Aničin. To ukazuje na grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH, na način da ugovorni organ svjesno ograničava aktivnu konkurenciju, tako što favorizuje isključivo jednog ponuđača i to ’Prointer ITSS’, koji sarađuje sa gospodinom Aničinom“, navedeno je u žalbi.

sistem za fiskalizaciju

Navode da je diskriminatoran uslov da jedna osoba posjeduje dva različita sertifikata, naročito ako se uzme u obzir da sertifikat CBAP nije vezan za ovu nabavku.

„Da je ugovorni organ paušalno i bespotrebno propisivao uslove u svrhu organičavanja aktivne konkurencije ukazuje i činjenica da se poziva na bazu podataka „(http://nvd.nist.org/)“, koja je već nekoliko godina nedostupna, što se može provjeriti otvaranjem navedenog linka“, piše u žalbi.

Takođe, zamjerke imaju i na uslov da ponuđači moraju imati zaposleno ili angažovano osoblje koje mora govoriti, čitati i pisati jedan od zvaničnih jezika u BiH.

„Da je tenderska dokumentacija neprecizno definisana, dokazuje i poropisani uslov „govoriti, čitati i pisati jedan od zavničnih jezika u BiH“. Postavlja se pitanje na osnovu čega ugovorni organ može izvršiti ocjenu tako propisanog uslova, odnosno da li angažovano lice poznaje i u kojoj mjeri jedan od službenih jezika. Očigledno je da je Ugovorni organ propisivanjem navedenih uslova, imao namjeru da ograniči aktivnu konkurenciju, na način da pogoduje jednom ponuđaču koji ispunjava sve zahtijevane uslove“, dodaje se u žalbi.

Ograničavanje aktivne konkurencije, tvrde u „Planeft softu“ se najbolje ogleda, ako se  dovedu u vezu uslov za poznavanje nekog od zvaničnih jezika u BiH i dva sertifikata za poziciju glavnog arhitekte poslovnog sistema.

„Kombinacija dva sertifikata da posjeduje jedno lice, sama po sebi predstavlja ograničavanje aktivne konkurencije, ako tome dodamo i uslov da ta osoba isključivo mora poznavati jedan od zvaničnih jezika u BiH, dolazimo samo do jednog čovjeka – Miroslav Aničin“, ističe se u žalbi.

„Planet soft“ je zamjerke imao i na uslov koji se odnosi na ostvareni prihod ponuđača.

Nakon ove žalbe PURS je juče donijela odluku o prekidu postupka do konačnog okončanja postupka po žalbi.

sistem za fiskalizaciju

CAPITAL: Marina Ljubojević

Objava “Planet soft“: Poreska uprava namješta „Prointeru“ tender od 37 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -