Vijesti

Počelo postavljanje 30 plastenika u Vlasenici

Na području opštine Vlasenica počelo je postavljanje 30 plastenika od po 50 metara kvadratnih koji su obezbijeđeni u okviru IFAD projekta, koji sprovode Poljoprivredna zadruga “Zdravo”, opština Vlasenica i Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica Željko Damljanović rekao je novinarima da IFAD u projektu čija je vrijednost 63.000 KM učestvuje sa 50 odsto sredstava, opština Vlasenica 30 odsto, a korisnici 20 odsto.

Damljanović je naveo da je na području Vlasenice u posljednje četiri godine, kroz različite projekte i donatorska sredstva, obezbijeđeno više od 150 plastenika, što je veliki broj za Vlasenicu, s obzirom da ranije nisu imali direktnu nabavku plastenika putem opštine ili poljoprivredne zadruge.

– Nadamo se da će ovaj grant poljoprivrednim proizvođačima značiti, posebno u periodu ove pandemije kada je povećana potražnja za zdravom i kvalitetnom hranom, kao i da će se povećati proizvodnja hrane na području opštine Vlasenica – dodao je Damljanović.

Menadžer poljoprivrednog klastera Semberija-Majevica-Birač Sonja Milanović rekla je novinarima da su ciljna grupa IFAD projekta žene koje se bave poljoprivredom, i da paket sadrži plastenik, sistem za navodnjavanje, zaštitu, prihranu i rasad.

Pored podjele plastenika u okviru IFAD projekta u opštini Vlasenici održan je sastanak sa potencijalnim korisnicima projekta za pčelarstvo.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djaltnosti u opštini Vlasenica Rade Mališević rekao je novinarima da je riječ o start-ap paketu koji sadrži pet sanduka sa nastavcima, pčelinja društva, zaštitnu opremu i sve što je potrebno za jednog pčelara početnika, i da je trenutno u Vlasenici zainteresovano sedam lica za ovaj projekat.

– Vrijednost start-ap paketa je 1.800 KM, a finansira se po principu 50 odsto IFAD, 10 odsto opština Vlasenica i korisnik 40 odsto, s tim da korisnik učestvuje sa oko 900 KM – izjavio je Mališević.

Osamnaestogodišnji Radovan Đurić rekao je novinarima da od malena sa ocem radi u pčelinjaku i da trenutno imaju 60 pčelinjih društava, a plan im je da prošire do 100 društava.