Vijesti

POČINJE RASPODJELA AGRARNOG BUDŽETA 180 miliona KM za poljoprivrednike

Agrarni budžet od 180 miliona KM u narednim danima naći će se u rukama poljoprivrednika. Najavio je to ministar poljoprivrede Savo Minić

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Budžet veći za 30 miliona u odnosu na prošlu godinu biće dovoljan, kaže, da se udovolji i drugim zahtjevima poljoprivrednika.

„Kompletiranje i javnog poziva koji će se odnositi na kapitalna ulaganja i glavnog pravilnika, smatramo da bi trebalo biti gotovo najmanje u nekih narednih 12 do 15 dana. S tim što je glavni pravilnik završen, tako da ćemo moći ići sa tranšama mljekarima“, izjavio je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

U Agrarnom fondu Bijeljina kažu da veći budžet znači mnogo. Novim mjerama koje su obuhvaćene budžetom najviše su zadovoljni manji proizvođači jer su limiti za apliciranje za podsticaje smanjeni, pa je skoro 10.000 poljoprivednika u Republici Srpskoj dobilo šansu da po prvi put aplicira za podsticaje ministarstva poljoprivrede.

„I vidio sam poljoprivrednici da su zadovoljni. Za neke mjere i ne mogu da vjeruju da postoji. Recimo za tov junadi je sada 300 maraka po komadu i ljudi su iznenađeni, oni su sretni bili da bude 150 ili 200 koliko je Agrarni fond Bijeljina isplaćivao ove godine i još niz drugih mjera“, istakao je Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Bijeljina.

Nakon sastanka poljoprivrednika sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom mnoge stvari su jasnije, kažu poljoprivredni proizvođači. Kako je obećano, po hektaru pšenice ostaje podsticaj od 500 KM. Nekomercijalna gazdinstva dobijaju 50.000 ili 20% u odnosu na komercijalna za koja su predviđena sredstva od 100.000 KM ili 40 % , dok sredstva za pravna lica iznose 200 000. KM.

„Što se tiče samog pravilnika tih 100.000 KM za komercijalna gazdinstva neće uopšte biti ograničeno šta da se kupi u tih 100.000. Moći će da se kupe 2,3 mašine ili jedan traktor, kombajn. Samo je bitno da zbir svih tih ulaganja ne pređe 40%. U svakom slučaju mislim da je dobro. Napraviće se neke granice po hektarima“, rekao je Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“.

Novi sastanak i ministra poljoprivrede i poljoprivrednika biće organizovan neposredno pred objavu pravilnika o kapitalnim ulaganjima. To će biti realizovano u narednih par dana.

BONUS VIDEO:

Objava POČINJE RASPODJELA AGRARNOG BUDŽETA 180 miliona KM za poljoprivrednike prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -