Vijesti

Podržane projektne ideje iz Brčkog u vrijednosti većoj od 1,2 miliona maraka

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

U okviru trećeg poziva za dostavljanje projektnih ideja kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina, koji se finansira iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) Evropske unije, pozitivno su ocijenjena dva projektna sažetka iz Brčko distrikta BiH.

Riječ je o projektima: NEwly established Start-up Enterprise SERvices (NESESER) i Cross-border cycle networks – a closer look of history and nature (CYCHAN), iza kojih stoji Jedinica za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH (RGFBD), a ukupna procijenjena vrijednost oba projekta je 1,2 miliona KM, saopćili su iz Vlade Brčkog.

U okviru projekta NESESER, glavni nosilac i aplikant na projektu je Jedinica za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH, dok je Grad Loznica partner zajedno s još jednim nevladinim udruženjem iz Republike Srbije.

Implementacijom navedenog projekta na području Brčko distrikta (BiH) i Grada Loznica (Srbija) intenzivirat će se aktivnosti na tzv. socijalnoj i ekonomskoj uključenosti, posebno sa stanovišta ranjivih grupa, žena i mladih.

To će ujedno, kako je navedeno, biti i pretpostavka za osnivanje Preduzetničkog centra sa poslovnim inkubatorom po uzoru na susjedne i zemlje Evropske unije, čiji će korisnici biti start-up preduzeća u vlasništvu mladih osoba i žena.

Kada je u pitanju drugi projekt, CYCHAN, Jedinica za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH je partner Razvojnoj agenciji “SREM“ iz Srbije, a projekt je također pozitivno ocijenjen. On ima za cilj podršku razvoja turističkih proizvoda s obje strane granice, saradnju na pitanju planiranja biciklističke rute Brčko – Šid, te nabavku modernih e-bicikala i e-trotineta u užoj jezgri ova dva grada na korištenje građankama i građanima Brčkog (BiH) i Šida (Srbija).

“Kao novoosnovana Jedinica za implementaciju projekata, uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH, za par mjeseci smo pokazali da postoji veliki potencijal za privlačenje eksternih izvora finansiranja za projekte u Brčko distriktu BiH i ove pozitivne vijesti iz Programa prekogranične saradnje Srbije – BiH nam daju dodatnu motivaciju da se još više angažiramo i ulažemo trud u svakodnevni rad. Evaluacija punih projektnih aplikacija očekuje su u skorije vrijeme i iskreno se nadamo da ćemo imati finalno odobrenje za implementaciju ova dva projekta od 1,2 miliona KM, o čemu će javnost biti blagovremena obaviještena”, rekao je Zlatan Musić, šef Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH.

U okviru trećeg poziva IPA II potencijalnim aplikantima je dostupno 3,2 miliona eura i to za projekte u oblasti socijalne i ekonomske inkluzije te razvoja turizma u programskom području koje u BiH obuhvata 67 općina, Brčko distrikt BiH i četiri okruga u Srbiji, navodi se u saopćenju.

 

(FENA)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -