Vijesti

Podržano sedam poslovnih ideja mladih u Banovićima i Čeliću

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Nakon završetka poduzetničke obuke na području općina Banovići i Čelić učesnici IMPAKT inkubatora poslovnih ideja prezentirali su svoje poslovne ideje.

Već drugu godinu Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona u saradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt, JU Služba za zapošljavanje TK i 10 lokalnih zajednica, provodi sveobuhvatni program podrške razvoju poduzetništva mladih pod nazivom IMPAKT inkubator poslovnih ideja.

Sedmero mladih ljudi dobilo je podršku u pokretanju ili razvoju svoje poslovne ideje. Sa području općine Čelić to su Adisa Mujčinović (AVANT GARD LINGERIE), Nermin Mešić (Održavanje zelenih površina Ratkovići) i Semir Mehanović (Autoškola Manual MS), a iz Banovića Adela Huseinbašić (Eko jaja Banovići), Alen Modrić (Namještaj Lina), Jasmin Pirić (VEMI Lux – proizvodnja namještaja) i Dino Turalić (DR Nature).

Prezentacijama poslovnih ideja prisustvovali su načelnici ovih općina, Bego Gutić i Admir Hrustanović, koji su istakli značaj implementacije ovog projekta.

Implementacija Strategije za mlade Tuzlanskog kantona jedna je od važnih segmenata aktivnosti Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK sa posebnim naglaskom na aktivnostima usmjerenim ka rješavanju problema nezaposlenosti mladih.

U Banovićima je Općina osigurala dodatnu podršku za dva učesnika koji su izvan dobne granice mladih.

Član stručne Komisije za ocjenu poslovnih ideja Lejla Elezović u svom uvodnom obraćanju istakla je značaj realizacije projekta kako za samozapošljavanje mladih, tako i za poticanje poduzetničkog duha i aktivizma mladih.

Ove sedmice finalne prezentacije poslovnih ideja održat će se u Sapni, Teočaku i Doboj Istoku gdje će biti dodijeljeno još najmanje devet grantova za mlade. Ciklus se nastavlja na jesen kada će javni pozivi biti objavljeni za ostalih 10 lokalnih zajednica koje su uključene u projekt Tuzla, Kladanj, Lukavac, Gračanica i Kalesija, saopćeno je iz Vlade TK.

 

(FENA)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -