Vijesti

Pojedine banke u FBiH uskoro počinju dizati kamate na kredite s promjenjivom stopom

SARAJEVO – Pojedine banke u Federaciji BiH uskoro će poslati obavijesti korisnicima kredita da će doći do promjene kamata za kredite ugovorene s promjenjivom kamatnom stopom.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić je za Klix.ba potvrdio ovu informaciju.

Došlo je do najave da će poslati obavijesti. Nisu sve banke već samo pojedine, riječ je o procesu usklađivanja šestomjesečnog Euroibora“, rekao je.

Kamate za krediti s promjenjivom kamatnom stopom će porasti u prosjeku za 0,7 posto, a banke će s novim obračunom krenuti najvjerovatnije od avgusta ili septembra. Iz Agencije za bankarstvo FBiH ističu da povećanje kamatnih stopa u svakom slučaju neće biti dramatično.

Za sada nije poznato da li će i sve ostale banke uskoro povisiti kamate ili će se još neko vrijeme uspjeti izboriti te zadržati trenutne kamate u interesu klijenata.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH ranije su naglasili kako je promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope. Krediti ranije ugovoreni s fiksnom kamatnom stopom neće biti izloženi riziku promjena referentnih kamatnih stopa.

Prije zasnivanja ugovornog odnosa, objašnjavaju, banka je dužna upoznati klijenta s detaljima mogućih promjena. Takođe, kreditor je dužan dati sve potrebne informacije o promjenama razine kamatne stope tokom trajanja aranžmana.   Klix

Objava Pojedine banke u FBiH uskoro počinju dizati kamate na kredite s promjenjivom stopom prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -