Vijesti

POKRENUT STEČAJNI POSTUPAK Milionski dugovi gurnuli „Farmland“ u provaliju

Mladenko Topalović, direktor propale govedarske farme „Farmland“ u Novoj Topoli, kod Gradiške, podnio je prijedlog Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za otvaranje stečajnog postupka u ovoj firmi.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

„Račun Društva je blokiran 29. decembra 2015. godine. Početkom 2017. godine IRB RS pokrenuo je izvršni postupak kod Osnovnog suda u Gradišci, to jest aktivirao hipoteku, koja je upisana u njihovu korist na nekretninama u vlasništvu ‘Farmlanda’, kao sredstvo obezbjeđenja Ugovora o zajmu, čiji postupak je još u toku. Radnici su podnijeli tužbe zbog neisplaćenih plata, te su u izvršnom postupku koji se vodio kod Osnovnog suda Gradiška izvršili prodaju svih pokretnih stvari u vlasništvu ove kompanije“, navodi se u prijedlogu Topalovića sudu.

Dalje se ističe da su nekretnine Društva devastirane, izvršene su provale u objekte, o čemu su u niz navrata obavještavali MUP RS, odnosno Policijsku upravu Gradiška.

„Društvo ne posjeduje više osnovno stado (muzne krave) niti opremu za rad. Sve navedeno je dokaz da Društvo ne posluje niti ima elementarne uslove da obavlja registrovanu djelatnost uzgoj muznih krava i proizvodnju mlijeka. S obzirom na to da Društvo ne posluje i ne izmiruje svoje obaveze duže od 60 dana, predlaže se da se u skladu sa odredbama Zakona o stečajnom postupku provede stečajni postupak, te Društvo izbriše iz registra poslovnih subjekata“, stoji u prijedlogu, pišu Nezavisne novine.

Okružni privredni sud je utvrdio da je predlagač učinio vjerovatnom platežnu nesposobnost dužnika, čime su ispunjeni uslovi za pokretanje prethodnog postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka.

Kako dalje piše u rješenju Okružnog privrednog suda u Banjaluci, za privremenog stečajnog upravnika imenovana je Bojana Jakšić Dodig iz Banjaluke.

„Određuje se privremena mjera kojom se zabranjuje stečajnom dužniku da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima, pravima stečajnog dužnika. Mjere pojedinačnog prinudnog izvršenja pokrenute protiv stečajnog dužnika se privremeno obustavljaju“, ističe se u rješenju suda.

Jakšić Dodigova nije mogla da otkrije više detalja te da li ima novih informacija o „Farmlandu“.

Kako su „Nezavisne“ ranije pisale, „Farmland“ državi kroz obaveze i kredite duguje desetine miliona maraka. Između ostalog, Robnim rezervama RS u stečaju duguje oko 20 miliona KM, a Poreskoj upravi RS više od pet miliona.

Spasonosno su najavljivali kineske investitore, koji su trebali da kupe objekte i postrojenja za 24 miliona evra, ali do realizacije tog posla nije došlo.

BONUS VIDEO:

 

Objava POKRENUT STEČAJNI POSTUPAK Milionski dugovi gurnuli „Farmland“ u provaliju prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -