Vijesti

Pokrivenost uvoza izvozom u Federaciji BiH za prvi kvartal iznosi rekordnih 66 posto

U prvom kvartalu 2021. godine, zabilježen je drugi do sada najbolji rezultat kada je u pitanju izvoz Federacije Bosne i Hercegovine, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 66 posto i nikada nije bila veća, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

U prvom kvartalu 2020. godine, u kome je i počela pandemija koronavirusa, izvoz Federacije BiH bilježi pad za 5,1 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

Nakon što je izvoz u drugom kvartalu 2020. godine doživio značajan pad i to za 26,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, u narednim mjesecima on kontinuirano raste.

Tako je u trećem kvartalu prošle godine, izvoz Federacije BiH porastao za 194 miliona KM, odnosno za 12,8 posto, u odnosu na prethodni kvartal, a u zadnjem, četvrtom, kvartalu 2020. godine, izvoz je povećan za 11,4 posto u odnosu na treći kvartal iste godine, a 2,5 posto u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine. 

Kontinuirani rast izvoza u FBiH, te rekordna pokrivenost uvoza izvozom u prvom tromjesečju ove godine direktan je rezultat podrške Vlade Federacije BiH domaćoj privredi, kao i izvoznom sektoru, u protekloj godini putem donesenih mjera, ocijenjeno je u nedavnoj Analizi mjera Vlade FBiH na ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije.   

(Fena)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -