Vijesti

Poljska tvrdi da ima alternativu za ruski plin

Ruski Gazprom je potvrdio da su zaustavili izvoz plina u Poljsku i Bugarsku jer su ove države odbile da plaćaju u rubljama. Iz kompanije su saopćili da se isporuka neće nastaviti dok ne budu plaćali u ruskoj valuti.

Zamjenik poljskog ministra finansija, Marcin Przdacz je rekao da Poljska može podnijeti da bude bez ruskog plina.

“Poljska je prije nekoliko godina donijela odluke da se pripremi za ovakvu situaciju i rezultat toga je mogućnost da kupi plin od drugih partnera,” izjavio je Przacz za BBC.

Poljska državna plinska kompanija PGINiG je potvrdila da je Gazprom zaustavio isporuku plina u ovu državu. PGNiG je u prvom kvartalu ove godine 53 posto svoga uvoza dobio iz Rusije, ali Varšava tvrdi da može dobiti plin iz drugih izvora.

Diverzifikacija poljskog snadbijevanja plinom izvršena je kroz izgrdanju LNG terminala u Poljskoj, također izgrađen je plinovood koji je Poljsku povezao sa litvanskim LNG terminalom, a u oktobru će u upotrebu biti pušten plinovod iz Norveške.

Bugarska koja je 90 posto plina dobijala iz Rusije je također poduzela korake da pronađe alternativne izvore te još uvijek nije uvela restrikcije na upotrebu plina.

Ministarka energije Bugarske, Temenuzhka Petkova je optužila Gazprom da je prekršio ugovor, te je izjavila da će Bugarska nastaviti pratiti politiku Evropske unije o plaćanju u eurima.



(Pressmedia)