Vijesti

Poništen konkurs za NO IRB-a jer nije bilo dovoljno kandidata

BANJALUKA – Ministarstvo finansija Republike Srpske ponovo je, po četvrti put, poništilo konkurs za Nadzorni odbor Investiciono – razvojne banke (IRB) RS. Ovaj put precizirali su i razlog navodeći da se konkurs poništava zbog nedovoljnog broja prijavljenih kandidata.

Foto: Capital

„Poništava se javni konkurs za izbor i imenovanje Nadzornog odbora Investiciono-razvojne banke RS, od 20.3.2023. godine, radi nedovoljnog broja prijavljenih kandidata“, navedeno je u rješenju koje je potpisala ministarka Zora Vidović.

U obrazloženju rješenja piše da  se na konkurs prijavilo svega šest kandidata, dok je Zakonom o IRB RS definisano da Nadzorni odbor ima sedam članova koje na prijedlog Vlade imenuje Narodna Skupština RS, a na osnovu prethodno sprovedenog konkursa.

„Usljed pravne situacije nedovoljnog broja prijavljenih kandidata na navedeni konkurs u postupku otvorene konkurencije, daljnje vođenje postupka je nesvrsishodno. Odgovorni javni službenik je odgovoran za nadgledanje postupka otvorene konkurencije i ima konačnu odgovornost da obezbijedi da se sva imenovanja izvrše u skladu sa odredbama Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Republike Srpske“, navedeno je u obrazloženju rješenja.

Podsjećamo, Ministarstvo finansija je prije ovog još tri puta poništavalo konkurs za članove Nadzornog odbora IRB-a kojima je mandat istekao još 2016. godine.

Ono što je zanimljivo je da su prije nego što su poništeni ti konkursi „ležali“ u Ministarstvu i po dvije godine .

CAPITAL: M. Lj.

Objava Poništen konkurs za NO IRB-a jer nije bilo dovoljno kandidata prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.