Vijesti

Ponuđene akcije u četiri preduzeća vrijedne 960.295 KM

Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF) i Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske ponudili su na Banjalučkoj berzi akcije u četiri preduzeća čija je vrijednost 960.295 maraka.

U Upravi Društva za upravljanje PREF-om za “Glas Srpske” pojašnjavaju da firme “Šeher” i “Budućnost” nisu ni objavile finansijske izvještaje nakon 2018. godine, a i tada su poslovale sa gubitkom.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

– Ukupna vrijednost za sva četiri emitenta je 960.296 KM. Od toga, vrijednost paketa akcija u vlasništvu PREF-a je 146.964 KM. To je 9,86 odsto vlasništva ili paket u vrijednosti od 40.620 KM vlasništva u emitentu “Stočar” i 1,67 odsto vlasništva ili paket u vrijednosti 106.343 KM vlasništva u emitentu Privredno društvo “Semberija”. Ranije smo imali kontakte i sa drugim vlasnicima ovih akcija. Ukoliko ne prodamo sada, očekujemo da će se i oni priključiti prodaji – naveli su u Upravi Društva za upravljanje PREF-om.

Pojašnjavaju da tri od četiri navedena emitenta svake godine ostvaruju negativan rezultat ili ne­ dostavljaju finansijske izvještaje, a za navedene akcije je već nekoliko puta organizovana prodaja.

– Investiciona politika PREF-a je takva da prodajemo akcije onih emitenata koji ne ostvaruju profit, od kojih mi nemamo rast vrijednosti i koji ne isplaćuju dividendu. Investicioni cilj PREF-a jeste ostvarivanje stabilnih prinosa na duži rok kroz ulaganje imovine fonda, a radi podrške obezbjeđenju dugoročne finansijske održivosti obaveznog penzijskog osiguranja u Srpskoj – pojasnili su u Upravi Društva.

Dodaju da novac dobijen prodajom mogu da ulože u akcije emitenata koji uspješno posluju.

– Osim toga, do sada smo uspješno koristili mogućnosti za sva ulaganja koja su u skladu sa načelnima sigurnosti, likvidnosti, profitabilnosti i diverzifikacije. Oslobađanjem kapitala iz neprofitabilnih i nelikvidnih investicija otvara se mogućnost plasiranja kapitala u investicije koje će povećati profitabilnost portfelja – zaključili su u Upravi Društva za upravljanje PREF-om.

U IRB-u ističu da je njihovim planom rada predviđeno da prodaju pakete akcija budući da im one ne donose nikakve prinose.

– Očekujemo da ćemo prodajom paketa akcija ispuniti plan – rekli su “Glasu” u IRB-u.

“Sve ili ništa”

U oglasu o prodaji navedenih akcija koji je objavljen na internet stranici Banjalučke berze navedeno je da će prodaja paketa akcija biti održana unošenjem grupnih naloga “sve ili ništa”.

Prodaja počinje 19. septembra i traje do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 7. oktobra ove godine.

BONUS VIDEO:

Objava Ponuđene akcije u četiri preduzeća vrijedne 960.295 KM prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -