Vijesti

Porez na ekstra zaradu: Uvode se kazne za napumpavanje cijena za energiju

Rumunska vlada najavila je kazne za špekulante na tržištima struje i prirodnog gasa kako bi spriječila naduvavanje ionako visokih cijena i osigurala dodatni izvor prihoda za pomoć građanima i preduzećima s visokim cijenama energije.

Vlada je prošle sedmice najavila da razmatra uvođenje poreza na ekstra zaradu svih kompanija u lancu snabdijevanja energijom, tragajući za dodatnim izvorima prihoda za finansiranje pomoći građanima i malim preduzećima s visokim računima za energiju.

Računi za gas i struju ograničeni su do određene razine mjesečne potrošnje, a država dobavljačima nadoknađuje razliku.

Program je u četvrtak produžen za pet mjeseci, do kraja avgusta iduće godine, ali vlada je snizila nivo potrošnje koja grantuje 15 odsto niže cijene.

Najavili su i fond za energetsku tranziciju koji će se finansirati iz poreza proizvođačima energije i plina i trgovcima, navodi Poslovni dnevnik.

Najavili su im i kaznu u visini pet odsto prometa, ako se utvrdi da su uzastopnim transakcijama naduvavali cijene energije.

„Mjere će suzbijati špekulacije na tržištima električne energije i prirodnog gasa”, rekao je rumunski premijer Nicolae Ciuca.

Izmijenjeni program podrške stajaće ukupno 12 milijardi leja, a trošak će biti nadoknađen novim porezom, rekao je ministar financija Adrien Caciu.

(Biznis.ba)