Vijesti

Porsche ulaže 75 miliona dolara kako bi spasio legendarni 911

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Zauljubljenici u Porsche 911 svjesni su da bez klasičnog benzinskog motora 911 neće biti ono što predstavlja u svijetu automobila već gotovo 60 godina.

U Porscheu su takođe toga svjesni i ne misle tako lako odustati od svoje legende, kao ni od motora sa unutrašnjim sagorjevanjem

Zato Porsche, kao dio moćnog konzorcijuma u kome su još Siemens Energy, AME, Enel i ENAP, već godinama radi na razvoju tzv. e-goriva.

Njemački proizvođač vjeruje da će sintetička goriva produžiti život motora sa unutrašnjim sagorjevanjem još godinama, bar u ovako posebnim automobilima.

Zato Porsche sada ulaže još 75 miliona dolara u proizvodni pogon HIF Globala u Čileu, prenosi B92.

Fabrika u ovoj južnoameričkoj zemlji koristiće energiju vjetra za proizvodnju goriva koje će se dobijati iz metanola proizvedenog od vodonika i ugljenika.

Takvo eFuel gorivo je “skoro” ugljenično neutralno i time prikladno za korišćenje u motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem.

Porsche 911 GT3 Cup već može da radi na sintetička goriva, a uskoro će to moći i drugi modeli.

Treba spomenuti i da su za sintetička goriva zainteresovani još neki proizvođači, a na kraju krajeva i njemačka vlada koja još vjeruje da ima nade za motore sa unutrašnjim sagorjevanjem i nakon roka kad Evropa planira da uvede njihovu zabranu.

 

Biznis.ba / NN

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -