Vijesti

Posao dobivaju čak 1133 osobe, poslodavcima se refundira novac

Federalni zavod za zapošljavanje osigurao je dodatnih pet milijuna maraka za realizaciju drugog kruga mjere “Tražim poslodavca”, a kroz koju će posao moći naći još oko 800 osoba u Federaciji, piše Večernji list BiH. Radi se o nastavku programa u okviru kojega su kroz prvi javni poziv osigurana dva milijuna maraka u cilju zapošljavanja 333 osobe. Olakšati integraciju Mjera podrazumijeva sufinanciranje zapošljavanja osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH prije dana otvaranja javnog poziva za ovu mjeru, bez obzira na radno iskustvo, dob i stručnu spremu, uz zasnivanje radnog odnosa na razdoblje od šest mjeseci ili 12 mjeseci.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Cilj ove mjere, koja je fokusirana na nezaposlene osobe, jest da se nezaposlenim osobama olakša integracija na tržištu rada i spriječi dugotrajna nezaposlenost te da se pojača njihova motivacija i aktivnost u traženju posla, uz pomoć obrasca za traženje poslodavca (obrazac TP). Sam program koncipiran je tako da je, nakon što je nezaposlena osoba/prijavitelj podnijela prijavu na javni poziv (TP 1), dužna u roku od 60 dana od dana podnošenja prijave pronaći poslodavca koji je istu spreman zaposliti. Po uspješno okončanoj prijavi, nezaposlena osoba/prijavitelj dobiva šifru (vaučer) koju poslodavac, s drugim podacima, unosi prilikom podnošenja prijave na javni poziv (TP 2).

Poslodavac se prilikom prijavljavanja na javni poziv (TP 2) odlučuje za varijantu razdoblja sufinanciranja i broj osoba. Helena Lončar, ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje, objasnila je u razgovoru za Večernji list kako su zbog zanimanja koje je pokazano u okviru prvog poziva osigurali dodatnih pet milijuna maraka u skladu s programima te otvorili poziv. – Poziv je uglavnom završen i sada smo u proceduri ugovaranja, odnosno osobe su u proceduri traženja poslodavca. Bitno je da je veliki dio tih osoba već našao poslodavca koji se logirao i preuzeo vaučer-kod, odnosno pravo na subvenciju – navela je Lončar.

Inače, sukladno mjeri, Zavod poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 450 maraka za protekli mjesec u trajanju od šest mjeseci ili 12 mjeseci. Kada su u pitanju buduće aktivnosti, Lončar je objasnila kako treba sačekati i vidjeti kako će se odvijati proces realizacije projekta koji Bosna i Hercegovina dogovara sa Svjetskom bankom, a u cilju podrške zapošljavanju.

Optimizam iz ankete Ako se u ovoj godini realiziraju ta sredstva, odnosno završe sve procedure, a Zavodu učini dostupnim određeni iznos sredstava, Federalni zavod će, kaže Lončar, vjerojatno najesen pustiti još jedan poziv.

U kontekstu oporavka tržišta rada u Federaciji BiH svakako treba navesti kako i nedavno urađena anketa Federalnog zavoda za zapošljavanje daje dodatni prostor za optimizam te sugerira kako će u ovoj godini doći do porasta broja zaposlenih. Anketa je, naime, pokazala da 52 posto anketiranih poslodavaca namjerava zapošljavati u 2021. godini. Pritom se 57 posto anketiranih poslodavaca izjasnilo kako procjenjuje rast obujma poslovanja i financijskih učinaka, a 43 procjenjuje i rast plaća.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -