Vijesti

Poskupljuje zgrada Ustavnog suda RS koja će biti otvorena pred izbore

BANJALUKA – Svečano otvaranje novoizgrađene zgrade Ustavnog suda Republike Srpske planirano je za kraj ovog mjeseca, pred opšte izbore, a za radove koji se ubrzano izvode, iz budžeta RS najvjerovatnije će ponovo morati izdvojiti dodatna sredstva.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Capital

Izgradnja ovog objekta, koji se nalazi u centru Banjaluke nalazi se u završnoj fazi, a očekuje se da sve bude okončano u septembru, potvrdio je za CAPITAL predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman.

„Ostaje dosta toga da se uradi, jer smo imali određenih zastoja zbog nedostatka radne snage i poremećaja na tržištu, pa postoji mogućnost da ne ispoštujemo taj rok. I pored tih problema očekujem da će do kraja ovog mjeseca biti završena zgrada Ustavnog suda RS. Danas će se završiti vanjsko uređenje, radi se druga faza polaganja asfalta“, rekao je Selman i dodao da je ostalo posla na unutrašnjem uređenju zgrade.

„U unutrašnjosti su završeni zanatski radovi na četvrtom i trećem spratu i danas će unositi namještaj na te spratove. Ostali su zanatski radovi u prizemlju, prvom i drugom spratu. Svi ti radovi idu određenom dinamikom, ali uvijek treba uzeti sve sa rezervom. Moguće je da ne ispoštujemo taj rok“, objasnio je Selman uz napomenu da se nada da se to neće dogoditi.

Za sada se sve priprema kao da će radovi biti završeni u ovom mjesecu. „U toku današnjeg dana ili sutra, u dogovoru sa izvođačem predaće se zahtjev za tehnički prijem objekat“, naveo je on.

Kazao je da će završetak radova pratiti i svečano otvaranje objekta koje je takođe planirano za kraj septembra. Uz sve to će ići i postepeno preseljenje ove institucije u nove prostorije.

Naime, kako je CAPITAL ranije pisao radove na objektu izvodi preduzeće „Integra inženjering“, koje je gradnju prvobitno ugovorilo za 5,6 miliona KM. Ta suma nije bila dovoljna pa je naknadno odobreno oko miliona maraka, čime je ova investicija do sada progutala više od šest miliona KM, ali izgleda da taj iznos neće biti dovoljan.

Selman je potvrdio da postoji mogućnost da će biti potrebna dodatna izdvajanja i dodao da u ovom momentu ne može reći koliko će u konačnici koštati izgradnja nove zgrade Ustavnog suda RS.

„Nismo još radili konačni obračun, ali moguće je da dođe do povećanja izdavanja za ovu investiciju zbog povećanja ulaznih cijena, ali to moramo posebno dogovarati. Mislim da ne bi trebali biti nešto posebno, jer je većina radova urađena prije početka ove krize“,  zaključio je Selman.

CAPITAL: V. Popović

 

Objava Poskupljuje zgrada Ustavnog suda RS koja će biti otvorena pred izbore prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -