Vijesti

Poslodavci će od Vlade FBiH tražiti da iznos jednokratne pomoći radnicima isplate sukcesivno

Članovi upravnog odbora Udruženja poslodavaca danas su na sastanku odlučivali o zvaničnom stavu nakon jučerašnje odluke Vlade Federacije BiH kojom se poslodavci oslobađaju poreza za isplatu jednokratne pomoći radnicima.

Danas su predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH razgovarali o odredbama Uredbe o o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena kojima se predviđa da poslodavci uposlenicima isplate jednokratnu novčanu pomoć u iznosu do 1.080 KM. Naknada je neoporeziva.

“Pokušali smo kad smo iz medija saznali za ovu ideju Vlade FBiH da stupimo u kontakt i sa Vladom i sa sindikatom da pokušamo da predložimo neka rješenja koja mislimo da smo imali značajno bolja, ali na žalost nismo bili u priliku. Vlada je jučer donijela ovu uredbu i mi sad, danas smo bili na tragu toga kako da najviše izvučemo iz ovoga što imamo. Sugerisat ćemo vladi da se jednokratna pomoć za koju su ostavili mogućnost da se isplati bez doprinosa da se može isplaćivati sukcesivno u sljedećem periodu koji ne smije biti kraći od 6 ili 8 mjeseci kumulativno do iznosa 1.080 KM. Ovo iz razloga što veliki broj kompanija nije u mogućnosti da jednokratno isplati svim radnicima po 1.080 KM. Ili će jednokratno isplatiti 200 ili 300 KM. Kad bi se ostavila mogućnost sukcesivne isplate, tada bi sigurno veći broj radnika to dobio, odnosno veći broj kompanija bi bilo u mogućnosti isplatiti”, objasnio je za naš portal predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Istakao je da bi se tako kompanijama ostavila mogućnost da radnicima isplate najviši iznos predviđen uredbom.

“Neko će biti u stanju da isplati svaki mjesec po 100 KM pa će to biti 600 KM, neko će biti u mogućnosti odmah da isplati 1.080 KM, ali malo je takvih”, kazao je.

Udruženje poslodavaca FBiH članstvom obuhvata kompanije koje predstavljaju oko 40 posto od ukupnog broja zaposlenih u Federaciji BiH.

“Ovo se odnosi na sve poslodavce. U tom smislu ćemo sugerisati članovima da isplate maksimalno koliko su u mogućnosti, ali da se isplati i ovo bi nam jako pomoglo ako bi bilo sukcesivno”, istakao je Smailegović.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici usvojila uredbu o o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Odredbama uredbe određeno je i da poslodavci mogu izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku, u visini do 1.080 KM najkasnije do 31.12.2022. godine.



(Pressmedia)