Vijesti

POSLODAVCI U BH. GRADU U POTRAZI ZA 3.000 RADNIKA: TRAŽE SE STOLARI, OBUĆARI, VARIOCI…


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavci su naveli nekoliko zanimanja za koje im je najteže naći radnike, te da će ove godine najtraženija zanimanja biti stolar, obućar, armirač, varilac…

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS 31. decembra prošle godine bilo je 69.987 nezaposlenih, od čega u Banja Luci 15.864 ili 22,6 odsto. Nakon Banja Luke slijede Doboj, Istočno Sarajevo, Zvornik, Trebinje… Tokom istraživanja, na području Banja Luke anketirano je 495 poslodavaca. Prema njihovim riječima, najteže im je pronaći radnike za jednostavne poslove, te prodavce, konobare, tesare i kuhare.

  • Anketirani poslodavci sa regije Banja Luka planiraju da zaposle više od 3.000 radnika u 2022. godini, a najtraženija zanimanja će biti radnik za jednostavne poslove, šivač, prodavač, stolar, obućar, skladišni radnik, armirač i zavarivač-varilac – navedeno je u Istraživanju tržišta rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza tržišta rada u RS je pokazala 10 najtraženijih poslova, a to su oni poslovi s radnicima bez zanimanja, obućari, prodavci, profesori razredne nastave, diplomirani ekonomisti, konobari, diplomirani pravnici, profesori matematike, vaspitači u predškolskoj ustanovi, vozači teretnih kola.

Na listi su u 2021. godini svrstani i zavarivači, a do značajnijeg smanjenja potražnje došlo je kod medicinskih sestara-tehničara, ekonomskih tehničara i tesara. Takođe, na listi u 2021. godini nema doktora medicine, zidara i armirača, za kojima je tražnja bila značajna godinu ranije, piše srpskainfo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POTREBE
Tokom istraživanja tržišta rada radilo se uzorkovanje poslodavaca za anketu, zatim je urađeno testiranje upitnika, provedena obuka regionalnih koordinatora i anketara za provođenje ankete. Cilj istraživanja je prikupljanje podataka od poslodavaca o zapošljavanju u 2021. godini i potrebama zapošljavanja u 2022. godini, te kretanjima na tržištu rada u RS.Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -