Vijesti

Potpisan ugovor o sufinansiranju projekta Plava voda

Foto: Ilustracija

U Travniku je potpisan Podugovor o zajmu Razvojne banke Vijeća Europe, između Srednjobosanskog kantona i JP RV Plava voda Travnik. Radi se o iznosu od 11 mil EUR.
Potpisivanjem ugovora, projekt Plava voda čija je realizacija počela prije gotovo 12 godina, mogao bi do kraja ove godine konačno krenuti u realizaciju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Projekat izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda naziva se generacijskim projektom. Stručnjaci za njega kažu da je jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata koji se rade u Bosni i Hercegovini. Projekt se realizira na području Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, a u njegovu realizaciju uključeni su gradovi i općine Zenica, Travnik, Novi Travnik, Busovača i donedavno Vitez. Projekat se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD i Razvojne banke Vijeća Evrope CEB.

Općina Vitez je imala priliku učestvovati u Projektu kao korisnik, što su u početku sa određenom rezervom i činili, ali su procijenili da to za njih nije najbolje rješenje za unapređenje vodosnabdijevanja, prenosi zenicablog.com.
Kada je u pitanju finansiranje Projekta od strane domaćih institucija, u otplati kredita učestvuje više institucija u slijedećim omjerima, Fond za zaštitu okoliša FBiH 25%, ZDK 17,5%, SBK 7,5%, Grad Zenica 37,46%, Općina Novi Travnik 6,06%, Općina Busovača: 6,48%.

Rok izgradnje je dvije i po godine, a podsjećnja radi, sve je počelo još 2009. godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -