Vijesti

Potrošačka korpa u Republici Srpskoj za prošli mjesec iznosila 2.287 KM

Potrošačka korpa u Republici Srpskoj za prošli mjesec iznosila je 2.287 KM za četvoročlanu porodicu i prognoze su njenog daljeg rasta.Sudeći po ovome treba ozbiljno shvatiti upozorenja ekonomista da nas čeka teška i neizvjesna jesen i zima, posebno jer nam cijene hrane i dalje u najvećem rastu u odnosu na susjedne zemlje, piše BHRT.

MARIJANA SAVIĆ, Savez sindikata RS

“Čak 1.010 KM je bilo potrebno izdvojiti za hranu što je 256 KM više u odnosu na isti period prošle godine, poražavajuće je da je prosječna plata 1.166 KM znači da su porodice za prehranu davale cijelu prosječnu platu, poražavajuće je da od 19 djelatnosti u 11 ih je isplaćena niža od prosječne”.

Ako pogledamo ekonomske analize urađene na osnovu statističkih podataka Agencije za statistiku BiH, sve nas zateknu podaci koji kažu da su recimo gas za domaćinstvo i brašno skuplje čak 80 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Ne zaostaju tu puno ni drugi važni proizvodi.

Kako se građani nose sa ovakvim cijenama moždaa najbolje ilustruju odgovori sa banjalučke tržnice.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

“Mi ćemo biti u stvarno teškoj situaciji,počevši od grijanja, peleta, cijena i svega ostalog i nemogućnosti većih plata zbog visokih nameta”.

Povećanje plata u budžetskom sektoru samo je djelimično ublažilo infllaciju koja je dostigla 16,8 odsto. Ostale mjere, poput isplate jednokratnih novčaanih iznosa ne mogu dugoročnije popraviti stanje.

Od svega je možda najporažavajuća činjenica, da primjera radi, samo u Republici Srpskoj 27 hiljada radnika prima platu između 550 i 650 maraka, što znači da svaki deseti radnik prima minimalac, piše BHRT.

(Haber.ba)