Vijesti

POZNATO HOĆE LI SE BH. GRAĐANI SUOČITI SA NOVIM POSKUPLJENJEM MLIJEKA


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Vlada Republike Srbije prije dva dana donijela je odluku o privremenoj zabrani izvoza mlijeka zemljama regiona, osim Albanije i Sjeverne Makendonije.

Zabrana je, dakle, na snazi i za našu zemlju. Kao razloge su naveli nedostatak stočne hrane, visoke cijene repromaterijala i goriva. Te nedaće zadesile su i proizvođače u našoj zemlji te smo istražili postoji li i ovdje bojazan od nestašice ove – jedne od osnovnih životnih namirnica, ali i koji još problemi muče stočare u BiH.

Prazne police s mlijekom u srbijanskim marketima zabrinule su i brojne građane Bosne i Hercegovine. Ipak, upućeni poručuju da za sada, kada je u pitanju nestašica, nema razloga za brigu.

  • Trenutno nema nestašice mliječnih proizvoda na tršištu Bosne i Hercegovine. Možemo vidjeti da su cijene rasle, ali cijene su rasle zbog toga što je rasla i otkupna cijena mlijeka”, kaže za FTV agroekonomski stručnjak Adin Fakić.

Poskupljenje mlijeka, koje plaćamo i do 2 marke i 30 feninga, mnogima djeluje zabrinjavajuće, a posebno zbog toga što se ne nazire kraj trendu poskupljenja. Unatoč tome što Fakić kaže da su cijene opravdano rasle zbog povećanja otkupne cijene, poljoprivrednici naše zemlje smatraju da je otkupna cijena trebala biti još viša, ukoliko se u obzir uzmu njihova ulaganja.

  • Sav repromaterijal koji je nama potreban za poljoprivredu, on je otišao 300%, a cijena je mlijeka tu – uvijek kreće se na istom nivou. Repromaterijal, gnojiva, đubriva, sredstva za prskanje, gorivo – tu su cijene divljale”, podsjeća poljoprivrednik Enes Tatarević.

Kako navodi Husein Selimović, predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika Sanski Most, tvrdi da mljekare nisu povećale cijenu u onom obimu koliko je to trebalo: “S obzirom na to kolika su poskupljenja nastupila, trebale su i one značajnije povećati otkupnu cijenu. Ukoliko ostane ovakva situacija i da ovakva otkupna cijena, mislim da neće bit rezultata – mislim da će još drastičnije pasti proizvodnja. Mnogi će poljoprivredni proizvođači odustati od proizvodnje”, piše FTV.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -