Vijesti

Poznato ko je prodao dionice Bosnalijeka za 12 miliona KM

Proteklih dana na Sarajevskoj berzi trgovano je u dva navrata dionicama Bosnalijeka u višemilionskom iznosu.

Najprije su 31. marta prodate dionice Bosnalijeka u iznosu od 12,5 miliona KM. Riječ je o udjelu od šest posto dionica vodeće domaće farmaceutske kompanije.

Potom je 4. april trgovano sa još 1 posto dionica Bosnalijeka za oko 2 miliona KM. Nije objavljeno ko je kupio niti ko je prodao dionice.

No, na osnovu osvježene liste dioničara, vidi se da je udio prodala kompanija iz Slovačke Jamp s.r.o. koja je bila peti najveći dioničar u Bosnalijeku.

Ona je imala 6,6 posto udjela u Bosnalijeku, a nakon transakcije ima još 0,8 posto dionica bh. kompanije. Jamp je, dakle, prodao dionice Bosnalijeka za više od 12 miliona KM.

Ove dionice su prešle na dva skrbnička računa, što znači da nije poznato ko je krajnji kupac, ali se zna da je riječ o investitorima koji su već prisutni u vlasničkoj strukturi Bosnalijeka.

Udio na srbničkom računu u UniCredit banci je povećan sa 10,4 na 14,3 posto, dok je udio na srbničkom računu u Sberbank povećan sa 3,3 na oko 5,2 posto.

Dva najveća dioničara ostaju nepromijenjena, KBC Euro Credit Capital sa 23,67 posto, i AS Holding  sa 15,56 posto.(Pressmedia)