Vijesti

POZNATO KO SU VLASNICI SRBIJANSKE IT KOMPANIJE KOJA JE STIGLA NA BH. TRŽIŠTE


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Sa sjedištem u San Franciscu, HTEC Group su osnovali Aleksandar Čabrilo i Dušan Kosić, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Kompanija je osnovana u Beogradu, zapravo počeli su kao startap u sklopu inkubatora tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu.  

Brzo su se širili pa danas ima sjedište u San Franciscu i urede u brojnim državama. Posjeduju, naime, kancelarije na 29 lokacija širom svijeta, a počeli su akvizirati i neke velike svjetske kompanije.

HTEC je, naime, nedavno objavilo akviziciju američke kompanije Momentum Design Lab, koja je globalno priznata kao najbolji produkt dizajn studio.

Preuzimanje vodećih igrača u BiH

Akvizicija “Mistrala” dolazi nakon nedavnog ulaganja fond Brighton Park Capital od 140 miliona dolara u HTEC. Potaknuti ovom značajnom investicijom, firma nastavlja dalje povećavati i širiti svoje kapacitete kroz kombinaciju strateških akvizicija i organskog rasta.

No, ovo nije njihova prva akvizicija u BiH.

Naime, HTEC Group je ranije ove godine akvizirala banjalučku kompaniju WaySeven, koja svoje usluge pruža klijentima iz Silicijske doline i Evrope.

HTEC je tada objavio je da će ovom akvizicijom tehnološke kompanije WaySeven dodatno osnažiti svoj tim u Banjoj Luci i približiti se brojki od 200 zaposlenih.

a pridruživanjem kompanije Mistral, danas broji skoro 600 zaposlenih u Bosni i Hercegovini i više od 2.000 na području Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Holandije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

  • Tržište rada u IT sektoru u našoj zemlji je veoma konkurentno. Postoji veliki deficit kadrova što kreira pritisak na kompanije da ljudima osiguraju još bolje i izuzetnije uslove za rad i profesionalni razvoj. Iako imamo 12 godina iskustva, preko 300 uposlenih, višestruko nagrađivano radno okruženje, urede po cijeloj zemlji i preko 30 renomiranih klijenata, sve to nije dovoljno da sa sigurnošću kažemo da sami možemo nastaviti dugoročno da obezbjeđujemo najbolje uslove za naše uposlenike. Odlučili smo se na ovaj korak s jedne strane kako bismo zajedno sa HTEC Group učestovali u realizaciji vizije o izgradnji najboljeg okruženja za bh. IT zajednicu, a s druge kako bismo našim uposlenicima omogućili rad na još preko stotinu projekata za vodeće svjetske kompanije – rekao je Mersed Čamdžić, osnivač i generalni direktor kompanije Mistral.Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -