Vijesti

PRAKTIČNO RJEŠENJE PROBLEMA: U male opštine uskoro stižu „banke na točkovima“

Međutim, upravo na život bez bankarskog šaltera u svome mjestu, osuđeni su pojedini stanovnici malih opština u Srpskoj i Federaciji. Ovaj problem mogao bi da bude riješen uvođenjem mobilnih bankarskih ekspozitura.

Najmanje 40 kilometara do banke u jednom pravcu. Problem je to sa kojim se susreću mještani Drinića u Srpskoj ali i opština sa srpskom većinom u Federaciji – Bosanskog Petrovca, Glamoča i Grahova.

Ni u jednoj opštini nema bankarske poslovnice, a neke nemaju ni bankomate.

– Snalazimo se svi kako moramo, neko ode do Ključa, neko u Bihać, a neko u Banjaluku, u najbližu poslovnici. Moramo mjesečno da odemo bar dva do tri puta, što se tiče plate i obaveza – priča Bojan Bosnić, mještanin Drinića.

Ovaj problem mogao bi donekle da bude riješen uvođenjem moblinih bankarskih ekspozitura.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske promijenila je procedure i u Srpskoj omogućila uvođenje „banke na točkovima“.

– Već smo razgovarali sa nekoliko banaka i jedna je izrazila spremnost da investira u taj projekat. Očekujemo da u narednih 60 do 90 dana imamo prvu mobilnu ekspozituru u Republici Srpskoj. Ta ekspozitura je u stvari šalter i vi u njoj možete da radite sve. U Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj mobilna ekspozitura je dala pravi rezultat – rekao je Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

U Driniću i Bosanskom Petrovcu pozdravljaju moguće uvođenje „banke na točkovima“.

– Sigurno da bi pomoglo i da bi riješilo jedan dio problema kada je u pitanju nepostajanje banke u Bosanskom Petrovcu. Međutim, većina tog problema i dalje ostaje i ono što je rješenje jeste otvaranje poslovnice, a mobilna ekspozitura zašto da ne, ali kada bi imali barem jednu stalnu, odnosno trajnu banku ovdje, bilo bi odlično – ističe Nemanja Davidović, predsjedavajući Opštinakog vijeća Bosanski Petrovac.

Drago Kovačević, načelnik opštine Drinić navodi da u manjim mjestima gdje je teško ostvariti ekonomsku opravdanost banaka, može doći do gašenja ili zatvaranja istih i dodaje da se u rješavanje tog problema država mora aktivnije uključiti.

U jednoj od banaka, našoj televiziji nezvanično je rečeno da su zainteresovani za uvođenje mobilnih bankarskih ekspozitura. Kažu, ipak, da još nije jasno kakve su dozvole potrebne, pogotovo u Federaciji BiH.

BONUS VIDEO:

Objava PRAKTIČNO RJEŠENJE PROBLEMA: U male opštine uskoro stižu „banke na točkovima“ prenesena sa portala Aloonline.ba.