Vijesti

Predsjednica MMF-a upozorava: Globalni ekonomski izgledi nisu sjajni

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je da je neizvjesnost u pogledu globalnih ekonomskih izgleda izuzetno velika i da bi se izgledi mogli pogoršati ako inflacija postane trajna.

Georgieva je ocijenila ekonomske izglede u svijetu u obraćanju na sastanku ministara finansija i guvernera Centralnih banaka grupe G20.

Neizvjesnost je izizetno velika

Naglasila je da globalni ekonomski izgledi nisu sjajni.

– Izgledi su značajno pogoršani i neizvjesnost je izuzetno velika. Rizici na koje je MMF prethodno upozorio sada su realni – kazala je Georgieva.

Kako je rekla, ruski rat u Ukrajini je izazvao dodatne pritiske na cijene roba i hrane. Naglasila je da su globalni finansijski uvjeti otežani više nego što se ranije očekivalo. Georgieva je pojasnila da sadašnji poremećaji izazvani pandemijom koronavirusa i problemi u lancima nabavke vrše snažan pritisak na ekonomske aktivnosti na globalnom nivou.

Istakla je da će se rizici nastaviti i da se mogu dodatno produbiti, što bi potencijalno moglo uticati na rast ukoliko se inflacija poveća u narednom periodu. Kako je kazala, bit će potrebne snažnije političke intervencije, posebno u zemljama u razvoju.

Visoka inflacija

Navela je da države treba da učine sve što mogu da smanje inflaciju, upozoravajući da bi nesmanjenje inflacije moglo dovesti u opasnost oporavak i dodatno narušiti životni standard ugroženih građana.

Ističući važnost novog momentuma u globalnoj saradnji, Georgieva je rekla da je liderstvo G20 potrebno posebno za rješavanje problema prehrambene nesigurnosti.

G20 je međuvladin forum koji se sastoji od 19 država i Evropske unije (EU). Radi na rješavanju glavnih pitanja vezanih za globalnu ekonomiju, kao što su međunarodna finansijska stabilnost, ublažavanje klimatskih promjena i održivi razvoj.

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -