Vijesti

PRESEDAN Evro pao ispod jednog dolara

Evro je potonuo na 0,99520 dolara, na najniži nivo od decembra 2002. Istovremeno, dolarski indeks, koji mjeri vrijednost zelene novčanice prema kropi šest glavnih valuta, skočio je na 109,29 poena, što je njegova najviša kota od septembra 2002, javlja Rojters.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Koalicionoj vladi italijanskog premijera Marija Dragija prijeti rasopad nakon što je Pokret 5 zvjezdica, jedan od koalicionih partnera, bojkotovao glasanje o povjerenju vladi u parlamentu, kao i predložene mjere za ublažavanje krize troškova života.

Na raspoloženje na valutnim berzama uticale su i nove prognoze Evropske komisije, koja je smanjila procjenu ekonomskog rasta u zoni evra za ovu i sljedeću godinu i revidirala naviše očekivani rast inflacije uglavnom zbog uticaja rata u Ukrajini.

Trgovci su pojačali opklade da će FED biti još agresivniji s povećanjem kamate nakon što su jučerašnji podaci pokazali da su potrošačke cijene u SAD skočile u junu za 9,1 odsto na godišnjem nivou, što je najviši nivo u više od četiri decenije.

Na tržištima se sada daju šanse od 71 posto da će kamata na FED-ove pozajmice biti podignuta za 100 baznih poena na zasjedanju 26. i 27. jula, a 29 procenata su šanse za povećanje od 75 baznih poena, prenosi Tanjug.

Dolar je takođe porastao na 24-godišnji maksimum prema japanskom jenu za 1,22 posto na 139,23 jena za dolar.

BONUS VIDEO:

Objava PRESEDAN Evro pao ispod jednog dolara prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -