Vijesti

Pri Privrednoj komori osnovano udruženje kompanija za pružanje energetskih usluga FBiH

U prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, jučer je održana Osnivačka skupština Udruženja ESCO FBiH, na kojoj je na mandat od četiri godine izabran predsjednik, potpredsjednik i rukovodstvo Udruženja, te su usvojene izmjene i dopune Pravilnika o organiziranju i radu istog.

Više od 40 predstavnika kompanija širom FBiH je prisustvovalo istoj.

Prisutnima se obratio Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine. U svom obraćanju je istakao značaj formiranja Udruženja unutar komore, jer firme i komora zajedničkim djelovanjem se mogu izboriti za kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Hamdija Mujezin, voditelj URBANLED projekta je prisutne na samom početku upoznao sa mogućnostima koje nude ESCO modeli, potencijalne korisnike, te detaljnije predstavio aktivnosti na razvoju ESCO tržišta. U cilju isplativosti ovog vida poslovanja prezentirani su od strane predstavnika UNDP Fejsala Ćorovića i Albina Toljevića primjeri dobre prakse te koraci do ostvarivanja uspješnih poslovnih partnerstava.

Za predsjednika Udruženje izabran je gdin. Halil Sulejmanović, predstavnik ENOVA kompanije, dok je gdin. Amer Jerlagić izabran za potpredsjednika, direktor SHPP komanije.

“Prije svega počastvovan sam kandidaturom. Ovo je jedna tematika koja treba dobro da se istraži i unaprijedi u budućnosti, posebno kada uzmemo u obzir javni sektor, te da se širimo na ostale djelatnosti“, navodi Halil Sulejmanović, predsjednik ESCO Udruženja.

Novoizabrani potpredsjednik je naglasio da kroz zajednički rad u komori, može se u narednom periodu napraviti dobar posao kao što su primjeri dobre prakse u Srbiji i Hrvatskoj. Krajnji cilj ESCO modela je smanjenje potrošnje energije, smanjenje negativnih efekata klimatskih promjena, modernizacija objekata i sistema koji nude ugodnije i ljepše uvjete korištenja.

Udruženje ESCO je osnovano uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), kroz projekat „Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja” (URBANLED), koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), sa ciljem:

Umrežavanje i kreiranje poslovnih partnerstava između ESCO kompanija i potencijalnih klijenata iz javnog, privatnog i rezidencijalnog sektora; Priprema i distribucija projektne dokumentacije i studija izvodljivosti za pripremu nabavki energijskih usluga sa ciljem ostvarivanja ušteda; Prikupljanje i diseminacija informacija o aktivnim i planiranim ESCO nabavkama; Priprema stručnih analiza i prijedloga izmjena tržišnog okvira u svrhu razvoja i rasta primjene ESCO modela u BiH.

U narednom periodu na mjestu predsjednice Skuštine nalazit će se Lamija Šteta, i potpredsjednica Dženana Hamzić Alić, Odobr Udruženja čini 11 predstavnika kompanija: Edin Bajraktarević – Hifa Oil; Nesib Mandžić – Elektro test, prof.dr. Azim Čaušević; Ekrem Mušić – EMT Solar; Hamid Mehinović – CETEOR; Ruža Lasić – Hering; Senad Šepić – TPC doo; Elvis Hadžikadić – Plus Minus doo, Hamdija Mujezin-UNDP, predsjednica i potpredsjednica Skupštine Udruženja.

akta/press



(Pressmedia)