Vijesti

Prihodi ZIBL-a na istorijskom minimumu i pored pomoći Grada

BANJALUKA – Zavod za izgradnju Banjaluka (ZIBL) preživio je prošlu godinu isključivo zahvaljujući pozajmici od 700.000 maraka koju im je Grad dao kako bi se odblokirali računi i izmirile obaveze prema radnicima.

Izvor: Gerila.info

I pored te finansijske injekcije napravljen je poslovni minus od nepunih 390.000 KM maraka, pokazuje finansijski izvještaj Zavoda.

Poslovnu 2022. godinu obilježio je pad prihoda koji su sa 946.451 maraka u 2021. godini u prošloj iznosili 578.372 KM, dok su rashodi ostali na skoro istom nivou kao i pretprošle godine i bili su 967.948 KM.

Prihodi su na istorijskom minimumu. Primjera radi, 2010. godine oni su iznosili 4,2 miliona maraka. Sunovrat je krenuo 2016. godine od kada ni jedne naredne nije ostvaren promet iznad milion maraka.

Ono što pokazuje da će ZIBL i u ovoj godini imati probleme sa likvidnošću su kratkoročne obaveze, koje su na kraju 2022. godine bile duplo veće nego pretprošle godine i iznosile su 2,11 miliona maraka.

Podsjećamo, nakon što su krajem prošle godine radnici ZIBL-a protestovali pred gradskom upravom zbog dugovanja, Grad je odlučio da pomogne sa pozajmicom.

Tada su prethodne uprave optužene za nerad i javašluk zbog kojih je izgubljeno 40 miliona maraka prihoda.

Takođe, poručeno je da je pred ZIBL-om ozbiljan zadatak restrukturiranja koji će sprovoditi i nadzirati Gradska uprava.

Da li se nešto u međuvremenu promijenilo pokušali smo da saznamo od direktora Aleksandra Markovića. Međutim, kako je rekao, usta su mu vezana od strane uprave.

Ugovorom sam se obavezao da bez saglasnosti uprave ne mogu govoriti o poslovanju “ZIBL-a”, kratko je poručio on.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava Prihodi ZIBL-a na istorijskom minimumu i pored pomoći Grada prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.