Vijesti

Prijedor se na berzi zadužio 5,5 miliona KM

PRIJEDOR – Grad Prijedor zadužio se 5,5 miliona KM prvom emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Grad Prijedor

Prijedor je emitovao ukupno 55.000 obveznica nominalne vrijednosti 100 KM.

Javna ponuda je završena 13. januara, pri čemu je upisano 55.000 obveznica, odnosno 100 odsto od ukupnog broja obveznica koje su bile predmet javne ponude.

„Cijena po kojoj su realizovane obveznice na berzi je iznosila 100 KM po jednoj obveznici, a ukupna prodajna vrijednost obveznica je iznosila 5,5 miliona KM“, objavio je na sajtu Banjalučke berze „Monet broker“ koji je bio agent emisije.

Ovom emisijom grad Prijedor se zadužio na deset godina po kamatnoj stopi od pet odsto.

Novac prikupljen emisijom planiran je za izgradnju vrtića i kupovinu novog vatrogasnog vozila.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je za CAPITAL rekao da su zadovoljni jer je emisija u potupnosti uspjela, iako su zbog kretanja na tržištu morali da plate veću kamatu nego što su prvobitno planirali.

„S obzirom na to da su kamate u međuvremenu otišle i na šest odsto, mi smo u neku ruku i zadovoljni, iako smo prvobitno planirali kamatu od četiri odsto, pa smo je mijenjali“, rekao je on.

Istakao je da je za ovu godinu ostalo 220 djece koja nisu upisana u javne vrtiće na području grada te da će izgradnjom ovog vrtića to pitanje u potpunosti biti riješeno.

„Mi smo za ovu godinu imali 220 djece koja su ostala ’ispod crte’. Sa vrtićem koji planiramo graditi predviđeno je upravo toliko mališana za prijem tako da će na taj problem biti stavljena tačka. Dok čekamo tu izgradnju, mi smo u budžetu izdvojili novac za subvencije za privatne vrtiće od 100 KM po djetetu mjesečno“, kazao je Javor.

Kazao je i da je budžet trenutno stabilan, iako je on socijalnog karaktera i nisu u mogućnost da rade neke velike investicije.

CAPITAL: M. Č. Lj.

Objava Prijedor se na berzi zadužio 5,5 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -